ЗВИНУВАЧЕННЯ ДК «УКРОБОРОНПРОМ» НА АДРЕСУ МОУ ЩОДО БЛОКУВАННЯ ФІНАНСУВАННЯ РОЗВИТКУ БРОНЕТЕХНІКИ БЕЗПІДСТАВНІ – ІНЖЕНЕРНА ГРУПА

Звинувачення держконцерну «Укроборонпром» на адресу Міністерства оборони України у блокуванні фінансування розробки нових видів бронетехніки безпідставні, адже мова йшла про виконання комерційного замовлення міністерства, яке «Харківське конструкторське бюро з машинобудування ім. А. Морозова» не змогло забезпечити, стверджують в інженерній групі «Арей».

Мова йде про скандал, що розгорнувся навколо звинувачень держконцерну Міноборони у доведенні до банкрутства ХКБМ, хоча у міністерстві заявили, що підприємство впродовж років зривало терміни поставок продукції, що призводило до сплати штрафних санкцій.

Таку інформацію 16 серпня ц.р. поширив портал DT,UA.

«Укроборонпром вдарив на упередження і звинуватив Міноборони у намаганні знищити легендарне ХККБ. Між тим, цілий ряд фактів і попередніх заяв УОП вказує на те, що Укроборонпром знову бреше. … Міністерство оборони уклало договір на поставку бронетранспортерів БТР-4 з держпідприємством Харківське конструкторське бюро ім. О. Морозова (ХКБМ), яке входить до ДК «Укроборонпром» (УОП). Саме тому Міноборони глибоко начхати хто виготовляє корпуси, а хто колеса. Міноборони платить за готові до бою бронетранспортери БТР-4. Ще раз: не за коруси, а за готові бойові машини. А хто укладав угоди з приватним ЛКМЗ на виготовлення корпусів БТР-4? Ці угоди укладало ХКБМ, яке входить до ДК «Укроборонпром». Хто несе відповідальність? Правильно: виключно ХКБМ і Укроборонпром. То до чого тут Міноборони, якщо Букін під час свинарчукгейту проморгав контроль за виконанням ДОЗ свого підприємства?», — заявили в організації, яка на початку російської агресії на Донбасі займалась відновленням військової техніки.

В «Ареї» також нагадали, що ХККБ свого часу заявляли, що виготовляють бронетранспортери із «нової вітчизняної броні», однак згодом з’ясувалось, що це підробка, яка не витримує виробувань. Однак не пройшла випробувань і так звана «фінська бронесталь», яку підприємство начебто закуповувало за кордоном. При цьому неодноразові випробування підтвердили високі балістичні і технічні характеристики бронесталі з країн Європейського Союзу. Мова йде про марки MTL Armour plate 300HB-650HB або Miilux Protection 380-500.

«Воєнпреди вивернулии все: контракт, маркування, інвойси, митні документи, платіжки. Цю бронесталь використовують й інші підприємства. Однак проблеми лише в УОП. Де собака зарита? … Ці суперечки вирішуються просто – випробуваннями. Якщо броня справді фінська і дійсно таки БАЛІСТИЧНА, то що заважає УОП провести контрольні відстріли, запросивши ГШ, СВ, ЦНДІ, ЦБТУ, КТЦ? Не вийшло з одними випробуваннями, проведіть другі, треті, десяті. Дайте всі документи, що просять. Але не колотіть країну і армію. Не перекладайте з хворої голови на здорову. Військові не повинні дозволяти повторень «молотів» чи скандалів, подібних до тих, що були з БТР-4 в Іраку. Ці ж БТРи не Пашині весілля на стадіонах обслуговують, а везуть наших дітей під російські снаряди і міни», — резюмували в «Ареї».

Поделиться публикацией