ЗБРОЯ МАЙБУТНЬОГО, ЯКА ЗМІНИТЬ ПОЛЕ БОЮ – КАНАДСЬКИЙ ЕКСПЕРТ

Колишній аналітик Канадської служби розвідки Майкл Коул склав список озброєнь, які змінять способи ведення війни в майбутньому. Більшість з цих речей тільки розробляються або перебувають в стадії тестування, але вже зараз видно, що вони дадуть на поле бою переваги. Можливо, конфлікт майбутнього буде разюче відрізнятися від воєн минулого, а люди можуть навіть і не зустрітися на полі бою.

 

Плащі-невидимки

Ця розробка стане в нагоді бійцям сил спеціальних операцій, адже їх робота вимагає найвищого ступеня скритності. Бути непомітним — не тільки запорука виживання для розвідника, а й успішного виконання завдання. Розробкою таких плащів займається канадська компанія Hyperstealth Biotechnology.

Створена нею технологія Quantum Stealth дозволяє створювати матеріал, що приховує людей не тільки візуально — в такому одязі людину неможливо виявити за допомогою теплових і інфрачервоних приладів. Поверхня матеріалу відтворює пейзаж, який знаходиться позаду, візуально з ним зливаючись.

Таке маскування дозволить бійцям спецназу непомітно діяти в тилу противника або виграти час, щоб зайняти вигідні позиції. До речі, представники канадської фірми заявили, що вже відправили зразки матеріалу для тестування армії США і в підрозділ по боротьбі з тероризмом.

 

Рельсотрони

Електромагнітні гармати здатні стріляти болванками, розвиваючими швидкість в 7200-9000 км/год. Снарядів, що летять на таких швидкостях, сучасним арміям нічого протиставити — жодна система ППО не зможе перехопити їх. Ще одна перевага таких знарядь — не потрібно зберігати запас вибухових, а тому небезпечних речовин, необхідних для стрільби.

Морський варіант рельстрону розробляється для військових США з 2005 року. Військові сподіваються отримати електромагнітне знаряддя, яке буде вести вогонь на дистанцію 370 кілометрів, при цьому його енергія складе 64 мегаджоуля. Правда, для такого пострілу потрібно енергія в шість мільйонів ампер, вчені мають ще не один рік робіт, щоб зробити компактні конденсатори необхідної ємності.

Розробляють подібна зброя і в Китаї. Не так давно в інтернеті з’явився перший знімок китайської електромагнітної гармати, встановленої на кораблі.

 

Космічна зброя

Незважаючи на спроби заборонити подібну зброю, його розробки ведуться до цих пір. Багато ідей в цій галузі на кшталт найсміливішим науково-фантастичних романів: від ракетних установок на Місяці до систем, здатних перехопити астероїд і направити його на супротивника. Очевидно, не всі вони технічно здійсненні.

Але ті, що будуть втілені, нададуть чи не вирішальний вплив на хід бойових дій. Наприклад, орбітальні платформи з ядерним або електромагнітним зброєю зможуть знищувати командні центри, системи управління, спостереження, зв’язку та інші об’єкти, необхідні для проведення спеціальних операцій. Залежно від потужності платформи з електромагнітним зброєю зможуть впливати як на окремі галузі, так і на цілі країни. Відобразити таку атаку практично буде неможливо.

Ще одна технологія, до якої виявляють інтерес військові розробники, — застосування космічних лазерів для перехоплення балістичних ракет ще в момент їх запуску. У цей момент ракета рухається з найменшою швидкістю, тому шанси перехопити її істотно зростають.

 

Система швидкого глобального удару

Якби в середині 1990-х існували гіперзвукові крилаті ракети, США могли б позбутися від лідера «Аль-Каїди» Усами бен Ладена набагато раніше, ніж це сталося. У 1998 році ракетам, запущеним з американських кораблів в Аравійському морі, знадобилося 80 хвилин, щоб досягти тренувальних таборів «Аль-Каїди» в Афганістані, після того як терористи атакували посольства США в Кенії і Танзанії.

Це неприпустимо довго, тому в США ініціювали створення системи швидкого глобального удару, в рамках якої був побудований гіперзвуковий апарат X-51A (HCV). Істотних успіхів у цій області домоглися також такі країни, як Росія, Китай і Індія. Ефективність гіперзвукових ракет надзвичайна — спроби їх перехоплення, найімовірніше, не дадуть результату.

 

Безпілотники зі штучним інтелектом

Поява безпілотників Майкл Коул вважає найважливішою подією в оборонній промисловості за останнє десятиліття. У міру свого розвитку дрони беруть на себе все більше обов’язків, які традиційно виконувалися людьми.

Поки безпілотники — від повітряних розвідників до мініатюрних підводних човнів — все ще потребують управлінні людиною. Так, більшість процесів автоматизовано, але рішення про, наприклад, пуск ракети Hellfire приймає все-таки оператор.

Однак досягнення в області обчислювальної потужності дають машинам більшу ситуаційну обізнаність і адаптивність. Можливо, в майбутньому бойові безпілотники стануть самостійними і будуть вільні ухвалювати рішення про атаку цілі самостійно. Адже дрони набагато ефективніші за багатьма показниками в порівнянні з солдатами — зокрема, по швидкості реакції і прийняття рішення.

Джерело: https://42.tut.by/

Поделиться публикацией