ЗА ШІСТЬ РОКІВ ВІЙНИ НІЧОГО ЗНАЧНОГО У ГАЛУЗІ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ОБОРОНИ НЕ СТВОРЕНО – С. КРИВОНОС

За шість років «нічого значного у галузі Територіальної оборони не створено».

Про це в інтерв’ю ІА «ОПК» повідомив генерал ЗСУ, заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України Сергій Кривонос.

Він вважає, що нинішній стан ТрО, коли вона підпорядкована Сухопутним військам не відповідає критеріям її розвитку, тому що самі представники ТрО не хочуть сьогодні бути у складі Сухопутних військ.

Водночас, запропонована ним версія розвитку Територіальної оборони через прийняття відповідного закону про ТрО передбачає, що спочатку в Територіальній обороні буде задіяно приблизно 80 тис. осіб, і вона буде підпорядкована Міноборони, а лише пізніше буде передана до повноважень Генерального штабу, як це передбачено у сусідній Польщі (передбачено передачу ТрО до 2028 року).

Кривонос каже, що військові хочуть керувати Територіальною обороною, але шестирічний досвід свідчить — все відбувалося за остаточним принципом, і тому не забезпечували розвитку ТрО.

Варто наголосити, каже він, що Територіальна оборона – це не військово-цивільна структура, а навпаки, цивільно-військова організація, і усе має іти від інтересів цивільної частини суспільства, — тоді буде забезпечено розвиток. Ба більше, у мирний час ТрО може використовуватися для боротьби з пожежами, пандеміями та техногенними катастрофами. А головна ідея для військового часу – це підготовка протидії диверсійно-розвідувальним групам (ДРГ). Тобто, це асиметричні дії, а не лінійна підготовка як це робиться у військах.

Поделиться публикацией