ЗА ОПТИМІСТИЧНИМ СЦЕНАРІЄМ «ОПЛОТИ» НАДЙДУТЬ У ЗСУ НЕ РАНІШЕ НАСТУПНОГО РОКУ – ЕКСПЕРТ

Цикл виготовлення танку «Оплот» складає десь півтора року. Через те не варто очікувати появу цієї техніки у військах поточного року. Про це на своїй сторінці у Фейсбук написав директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець, коментуючи виступ Міністра оборони Степана Полтарака на Комітеті ВРУ з питань нацбезпеки і оборони, під час якого він назвав серед пріоритетів у закупівлях ОВТ на 2018 рік танки «Оплот».

На думку експерта, «хтось щось переплутав», бо реальність трохи інша.

«Якщо не помиляюся, цикл виготовлення танку «Оплот» — десь місяців 17-19. Причому той «Оплот», який мають зробити для арміЇ, має суттєво відрізнятися від його експортної версії. Аби внести доопрацювання у конструкцію танка, Міністерство оборони відкрило більше десятка нових науково-дослідних робіт. Ці доопрацювання скеровані на оновлення низки вузлових рішень. Це пов’язане з переходом на нову елементну базу. Це має повністю виключити залежність від російських матеріалів та комплектуючих. Також є нагальна потреба підготовки виробництва, аби нарешті уникнути “унікальності” та “неповторності» кожного виробу під брендом «Оплот» — як це було в рамках виконання контракту на постачання армії Таїланду 49 нових танків БМ «Оплот-Т» та двох броньованих ремонтно-евакуаційних машин», — пояснює Сергій Згурець.

За його словами, перша партія з десяти машин для ЗСУ якраз і має забезпечити відпрацювання оновленого циклу виготовлення танків. Це потребуватиме серйозної віддачі і напруження сил від ХКБМ ім. Морозова, Заводу ім. Малишева, інших підприємств, які беруть участь у дослідно-конструкторських роботах та комплектації цієї машини, і звісно, від структур, які представляють інтереси замовника.

«За оптимістичного розвитку подій, тобто при вирішенні усіх нинішніх технічних та технологічних складностей, перші нові «Оплоти» надійдуть у Збройні Сили не раніше 2019 р. Це не зрада і не перемога. Просто графік», — резюмує експерт.

ІА «ОПК»

Поделиться публикацией