ЗА ЗМІСТ ПРОЕКТУ ЗАКОНУ «ПРО ТЕРОБОРОНУ» БУДЕ ЗАПЕКЛА БОРОТЬБА – ГЕНЕРАЛ КРИВОНОС

Передбачаю, що за зміст внесеного у Верховну Раду 16-го грудня проекту Закону «Про Територіальну оборону України» буде запекла боротьба.

Про це в інтерв’ю ІА «ОПК» повідомив генерал ЗСУ, заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України Сергій Кривонос.

За його словами, протиріччя є другорядними, а дуже важливо прийняти цей Закон, який є абеткою для розвитку Територіальної оборони і прописує обов’язки усіх – від Президента України до громадянина віддаленого селища.

С. Кривонос зазначив, що дуже важливо, щоб новий проект Закону чітко прописує обов’язки голови обласної державної адміністрації, який має керувати в області Територіальною обороною.

«Крім того, на відміну від існуючих інших поглядів наша експертна групу наполягає, щоб Територіальна оборона підпорядковувалась не Сухопутним військам ЗСУ, а Міністерству оборони, принаймні на етапі її розвитку», — заявив генерал.

Він додав, що поданий проект Закону посилює статус та можливості військового керівника, який відповідатиме в області за Територіальну оборону. Ним має бути не командир бригади, а начальник штабу – ситуаційного центру, який підпорядковується заступнику голови ОДА, але за статусом не поступається начальнику обласного управління СБУ або начальнику обласного управління поліції, які як правило є генералами.

Крім того, важливим елементом проекту Закону є те, що в разі його прийняття створяться нові можливості поповнення мобілізаційного резерву, оскільки служба в Територіальній обороні дорівнюватиме строковій службі. В цілому, генерал Кривонос переконаний, що розвиток Територіальної оборони – це та асиметрична сила, яка «буде важливим кроком проти російського безпрєдєлу». В якості прикладу він згадав, що за його даними тільки на кордонах з Білоруссю Росія здатна виставити до 150 груп спецпризначення, а Україні буде дуже важко нейтралізувати такі ДРГ, не маючи  розвинену Територіальну оборону. Він також додав, що до асиметричного потенціалу разом з Теробороною можуть входити Сили спеціальних операцій та приватні військові компанії.

При цьому, за словами Кривоноса, розвідувальні групи України можуть діяти закордоном за рішенням начальника Генштабу, тому необов’язково вносити правку в Закон про Сили спеціальних операцій в частині про їх роботу закордоном як це запропонувала відповідна Візія Генерального Штабу, яка з’явилася в лютому 2020 року.

Поделиться публикацией