ЗА «ДАНУ» ЗАМОВИТИ СЛОВО…

За часів незалежності України Збройним Силам України у спадок залишилось ракетно-артилерійське озброєння радянського зразка.

За різних причин оновлення парку ракетно-артилерійського озброєння та техніки Збройних Сил України не проводилось, і на сьогодні техніка є морально та технічно застарілою та не відповідає вимогам сучасності.

У Міністерстві оборони України спільно з Генеральним штабом Збройних Сил України в рамкам будівництва високомобільних і ефективних Збройних Сил проведено моніторинг ринку самохідних артилерійських установок та з урахуванням фінансово-економічної спроможності держави, показників вартості та ефективності, можливості закупівлі за імпортом, зроблено вибір 152 міліметрових самохідних гаубиць (далі – СГ)  типу DANA-M2. Цей вибір також обумовлений максимальним наближенням до вітчизняної системи логістичного забезпечення Збройних Сил, можливістю запозичення технологій для вітчизняних підприємств та подальшого переходу з 152 на 155 калібр стандарту НАТО за рахунок заміни ствола.

СГ “DANA-М2ˮ є останнім варіантом модернізації 152 міліметрової СГ vz.77 DANA, виконаною компанією Excalibur Army (Чеська Республіка) у 2017 році, та характеризується високою мобільністю та швидкістю приведення у бойове положення, більш високою точністю стрільби та підвищеною прохідністю. Високий ступінь автоматизації значно скорочує інтервал часу з отримання бойової інформації про ціль до моменту її ураження та характеризується високою гнучкістю та автономністю гармати. Нова функція автоматичного наведення дозволяє швидко та повністю автоматизувати позиціонування гармати у бойовому положенні. Гаубиця дозволяє здійснювати стрільбу далекобійними пострілами, спеціально призначеними для неї, та пострілами до гармат Д-20 і 2С3, що наявні в Збройних Силах України.

 

Максимальна дальність стрільби СГ “DANA-М2ˮ складає:

далекобійним пострілами зі снарядами покращеної аеродинамічної форми з донним газогенератором – до 25,5 км;

далекобійними пострілами зі снарядами покращеної аеродинамічної форми – до 20,2 км;

пострілами для Д-20 – до 18,2 км.

У порівнянні з наявними у Збройних Силах України аналогами СГ “DANA-М2ˮ має збільшену майже в 1,5 рази дальність стрільби (для 2С3 – дальність стрільби звичайним снарядом – 17,1 км, активно-реактивним – 20,4 км). Крім того, СГ “DANA-М2ˮ має збільшену швидкострільність 5 постр./хв. (2С3 – 3-4 постр./хв.), обладнана автоматизованою системою заряджання, має захист кабіни на рівні STANAG 4569 level 1, має кращі показники мобільності – швидкість руху 80 км/год. (2С3 – до 60 км/год.), а також значно менші витрати на експлуатацію – витрата пального близько 60-100 л на 100 км (2С3 – 180-220 л на 100 км).

СГ “DANA-М2ˮ оснащена сучасною автоматизованою системою керування вогнем, що дозволяє легко інтегрувати її до перспективної розвідувально-ударної системи Збройних Сил України.

Закупівля СГ “DANA-М2ˮ запланована з відповідною кількістю боєприпасів різної номенклатури від компанії-виробника гаубиці, які мають покращені характеристики щодо дальності польоту снаряду та ефективності дії. Слід зауважити, що передбачається закупівля саме нового озброєння з повним запасом ресурсу, а наявні в Збройних Силах України артилерійські гармати вже тривалий час перебувають в експлуатації.

Закупівля СГ “DANA-М2ˮ надає можливість, у відносно короткий час, доукомплектувати та переозброїти артилерійські підрозділи бригадної ланки сучасними зразками артилерійського озброєння та інтегрувати їх у єдину систему управління та керування вогнем артилерії, що прийнята на озброєння Збройних Сил України та підвищити їх бойові та маневрені можливості.

Досвід армяно-азербайджанського конфлікту підтверджує ефективність застосування самохідних гаубиць типу DANA-M1 в ході бойових дій.

 

 

Водночас, Міністерство оборони України продовжує заходи, спрямовані на створення вітчизняної 155-мм самохідної гаубиці “Богданаˮ, яка передбачається для укомплектування артилерійських підрозділів оперативної ланки. Разом з тим, очікуваний термін надходження гаубиці “Богданаˮ у війська складає близько 3 років. Крім того, освоєння виробництва 155 мм боєприпасів потребує вирішення низки складних завдань зі створення технологій виготовлення спеціальної хімії та елементів пострілів, що потребуватиме достатньо значного часу.

Олексій Михайловський,

для ІА «ОПК»

Поделиться публикацией