ЗАРЕЄСТРОВАНИЙ ЗАКОНОПРОЕКТ ПРО СТВОРЕННЯ ТА ВИРОБНИЦТВО ОВТ «МІСТИТЬ МІНУ ПОВІЛЬНОЇ ДІЇ» — ЕКСПЕРТ

Як відомо, Кабінет Міністрів України підготував та вніс до Верховної Ради проект Закону № 7389 від 12.12.2017 «Про створення та виробництво озброєння, військової і спеціальної техніки». Закон визначатиме організаційно-правові основи провадження діяльності, пов’язаної із створенням, виробництвом та забезпеченням інших стадій життєвого циклу озброєння, військової і спеціальної техніки як складової державної військово-промислової політики.

При цьому директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР) Валентин Бадрак в інтерв’ю інформаційному агентству «Оборонно-промисловий кур’єр» висловив думку щодо необхідності терміново розв’язати ситуацію навколо «уповноважених» у розробках, створенні та виробництві озброєння та військової техніки (ОВТ). За словами експерта, трактування призначень Урядом таких «уповноважених» містить «міну повільної дії».

Бадрак пояснив свою позицію, зокрема, зазначивши, що відповідальні за такі рішення представники Кабінету Міністрів отримають можливість маніпуляції низкою проектів у сфері розробок та виробництва ОВТ. По-перше, на думку експерта, відмова від інституту генеральних конструкторів, що передбачено проектом Закону, створить умови управління проектами менеджерами, що далекі від розуміння технічних особливостей тих чи інших ОВТ, а, по-друге, обов’язковість призначення «уповноважених» може створити умови для маніпуляцій, в тому числі, коли затягування рішень надаватиме можливість конкуруючим структурам створювати дублюючі розробки і виробництва. Керівник ЦДАКР вбачає можливість удосконалення проекту під час проходження проекту Закону через відповідні парламентські комітети внесенням зміни «можуть призначатися при реалізації складних проектів», та тлумачення складного проекту – коли у розробках та виробництві беруть участь кілька підприємств ОПК.

Поделиться публикацией