ЗАГАЛЬНЕ РЕФОРМУВАННЯ СЕКТОРА БЕЗПЕКИ Й ОБОРОНИ КРАЇНИ ЗДАТНЕ ДАТИ ІМПУЛЬС РОЗВИТКУ І ПОСИЛЕННЮ ВОЄННОЇ РОЗВІДКИ — КОНДРАТЮК

Загальне реформування сектора безпеки й оборони країни здатне дати імпульс розвитку і посиленню воєнної розвідки.

Про це 4 вересня ц.р. повідомив портал LB.ua, посилаючись на заяву начальника Головного управління розвідки Міноборони України (2014 — 2016), заступника голови Адміністрації президента України (2016 — 2019) Валерія Кондратюка  під час круглого столу “Як посилити розвідувальні органи України” в Інституті Горшеніна.

«Перспективним напрямом розвитку військової розвідки є загальне реформування сектора безпеки й оборони. Після підписання і прийняття закону «Про основи національної безпеки України» є цілий напрям реформування СБУ, одним з елементів якого є демілітаризація Служби безпеки. У цьому контексті виникає питання долі військової контррозвідки, яка продовжить обслуговувати і забезпечувати захист військових частин і підрозділів. Тут може бути корисним досвід Польщі — там після демілітаризації їх Агентства внутрішньої безпеки військова контррозвідка була передана до складу військової розвідки. І тоді розвідувальна служба Міноборони матиме дві функції — як розвідувальний, так і контррозвідувальний захист не тільки Міністерства оборони, але і військових частин і підрозділів. І це дійсно буде створення нової розвідувальної служби в складі Міноборони», — сказав Валерій Кондратюк.

За словами експерта, за останні п’ять років розвідувальні служби України багато чому навчилися і стали більш ефективними.

«Досвід, отриманий розвідкою за час російської агресії, — безцінний. Не було ніяких трактатів і інструкцій, як діяти, але іноді в умовах обмеженого часу потрібний крок робили практично інтуїтивно. І сьогодні як військова розвідка, так і Служба зовнішньої розвідки вже діють за головним пріоритетом — відстеження планів і намірів, і головне — недопущення подальшого збільшення агресії проти України», — резюмував експерт.

Поделиться публикацией