ЕСТОНІЯ ЗБІЛЬШИТЬ ОБОРОННІ ВИТРАТИ ДО 645 МЛН ЄВРО

Уряд Естонії запропонувало виділити з бюджету 2,29% ВВП на оборонні витрати, незважаючи на планований дефіцитний бюджет майже в 2 млрд євро. Витрати на оборону в результаті виростуть до 645 млн євро/
Про це, як передав 30 вересня interfax.ru, заявив прем’єр-міністр Юрі Ратас на конференції Балтії з оборони.

За його словами, проект бюджету 30 вересня внесений в парламент.

«Тим самим ми продовжимо шлях, розпочатий в 2012 році, виділяючи на оборонний бюджет близько двох відсотків валового внутрішнього продукту або більш. Як прикордонна держава НАТО і Європейського союзу Естонія не може послаблювати безпеку», — зазначив прем’єр.

З проекту бюджету на 2021 рік і бюджетної стратегії на 2021-2024 роки, слід, що в наступному році обсяг витрат складе 13 мільярдів євро, а доходи перевищать 11 мільярдів євро. Іншими словами, дефіцит державного бюджету Естонії складе в наступному році 1,9 млрд євро, виросте до 6,6-6,7% ВВП.

Проте, оборонні витрати складуть в 2021 році 2,29% валового внутрішнього продукту, що більше встановлених НАТО критеріїв в 2% ВВП.

Сюди включені майже 10 млн євро витрат на прийом союзників, а також додаткові інвестиції в оборону в розмірі 20 млн євро. Буде збільшено військовий потенціал за рахунок масштабних закупівель техніки і боєприпасів. Продовжиться модернізація берегової оборони, буде закуплена система віддаленої берегової оборони, нові засоби індивідуального захисту особового складу і т.п.

18 травня міністр оборони Естонії Юрі Луйк заявляв про плани республіки зберегти оборонні бюджети, незважаючи на епідемію коронавируса.

Поделиться публикацией