ЕРДОГАН МОЖЕ ЗАБЛОКУВАТИ ВСТУП ФІНЛЯНДІЇ ТА ШВЕЦІЇ ДО НАТО

Неоголошена та жорстока війна Росії проти України підштовхнула історично нейтральні країни, Фінляндію та Швецію, до заявки на членство в НАТО. І хоча генсек Альянсу після спільної заяви влади про підтримку невідкладного вступу до НАТО

сказав, що прийняття буде «гладким і швидким», 30 союзників ухвалюють рішення консенсусом. Палиці у колеса розширення північного флангу можуть поставити з південного.

Президент Реджеп Таїп Ердоган у п’ятницю підняв ставки, вказавши, що Туреччина може ветувати вступ Фінляндії та Швеції до НАТО.

«У нас немає позитивної думки. Скандинавські країни — це як гостьовий будинок для терористичних організацій», — цитує Ердогана Daily Sabah.

З Фінляндією у Туреччини традиційно добрі стосунки, чого не можна сказати про Швецію. Ердоган неодноразово звинувачував Швецію у підтримці сирійської філії «Робітничої партії Курдистану», яка в Туреччині визнана терористичною організацією. Швеція критикувала Туреччину за військові операції проти РПК на півночі Сирії.

Також він сказав, що його попередники «припустилися помилки», давши зелене світло на вступ Греції до НАТО в 70 років тому.

«Ми, як Туреччина, не хочемо повторно робити таку помилку», — сказав він.

Поделиться публикацией