ЕРДОГАН ЗАЯВИВ, ЩО ПРИДБАННЯ У РФ СИСТЕМ ППО С-400 БУЛО ОБУМОВЛЕНО ВІДМОВОЮ США ПОСТАВИТИ ЇЙ ЗРК PATRIOT

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що придбання у Росії систем протиповітряної оборони С-400 було обумовлено відмовою США поставити їй зенітні ракетні комплекси (ЗРК) Patriot.

Про це 30 вересня ц.р. повідомив Цензор.НЕТ, посилаючись на  Інтерфакс-Україна.

Якби американці продали Туреччині систему протиракетної оборони Patriot, їй «не довелося б купувати С-400», сказав він в інтерв’ю виданню The New York Times.

На питання, чи варта ця угода з Росією непорозумінь з США, які виникли в результаті, Ердоган відповів: «Я думаю, воно того варте. Ми можемо посилювати нашу оборону так, як нам заманеться».

Він відкинув припущення про те, що придбання С-400, здатних збивати літаки країн НАТО, послабили північноатлантичний альянс.

За його словами, «ми маємо право купувати нашу власну зброю». Ердоган заявив, що і генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, і Дональд Трамп, який був у той час президентом США, підтвердили право Туреччини самостійно вибирати постачальників зброї.

Ердоган дав інтерв’ю, опубліковане в середу, в кулуарах минулої сесії Генасамблеї ООН.

Як повідомляв «Інтерфакс», напередодні на зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним у Сочі він заявив: «Є відомі особи, які в ході Генеральної асамблеї ООН задавали деякі питання. Ми їм надали необхідні відповіді», хоча і не конкретизував, що мав на увазі.

«Є кроки, які ми вже здійснили, завершили, і в цьому сенсі немає дороги назад», — сказав він.

На зустрічі Ердоган запропонував обговорити співпрацю в сфері ВПК.

«Інше питання, яке потрібно відзначити, це наші спільні кроки у військово-оборонній промисловості. Вважаю, що буде корисним поговорити про це», — сказав він на початку переговорів зі своїм російським колегою.

Як повідомлялося, Туреччина купила у Росії чотири дивізіони систем протиповітряної оборони (ППО) С-400 «Тріумф» вартістю $2,5 млрд.

Ердоган заявив днями в інтерв’ю телеканалу CBS, що Анкара має намір купити у Москви ще одну партію С-400.

«У майбутньому ніхто не зможе втручатися в сферу того, які оборонні системи ми набуваємо, у якої країни, на якому рівні. Ніхто не може втручатися в це. Тільки ми ухвалюємо такі рішення», — сказав Ердоган.

Поделиться публикацией