ЗЕНІТНІ РАКЕТНІ ВІЙСЬКА ОТРИМАЮТЬ МОДЕРНІЗОВАНІ КОМПЛЕКСИ «БУК» ТА НОВІ РАКЕТИ

У Командуванні Повітряних Сил Збройних Сил України запевняють, що наразі триває інтенсивна робота з оновлення парку озброєння зенітних ракетних військ (ЗРВ). Є добрі результати в модернізації наявних комплексів і розробці нових. Про це повідомляє  Ukrainian Military Pages  17 липня ц.р.

Сьогодні на озброєнні ЗРВ стоянь зенітні ракетні комплекси «Бук-М1» і зенітні ракетні системи С-300 різних модифікацій. За короткий час Україні вдалося позбутися залежності від російських оборонних підприємств і самотужки налагодити власне виробництво запчастин та складників, необхідних для відновлення й ремонту ЗРК. Завдяки цьому вдалося значно підняти рівень справності зенітного ракетного озброєння, зокрема, на сьогодні вже відремонтовано майже 70% ЗРК С-300П.

Зовсім скоро українські підрозділи ППО одержать зброю, здатну ефективно протистояти перспективним засобам повітряного нападу в усьому діапазоні висот і швидкостей в умовах інтенсивного радіоелектронного та вогневого впливу противника. Усе завдяки програмі глибокої модернізації ЗРК «Бук-М1», яка дала змогу суттєво поліпшити ТТХ комплексу.

Після аналізу вітчизняного науково-технічного й промислового потенціалу було вирішено, що саме таким шляхом можна переозброїти підрозділи ППО за досить короткий час, залучивши порівняно невеликі ресурси.

За рік ЗРВ чекають від оборонних підприємств перші зразки модернізованої зброї. Вони отримають підвищені експлуатаційно-технічні й тактико-технічні характеристики, автоматизовані робочі місця бойової обслуги, нову телетепловізійну систему, сучасні цифрові засоби зв’язку, навігації й топоприв’язки, лазерний далекомір і режим «координатна підтримка».

На перспективу — обладнання новими зенітними керованими ракетами з напівактивною головкою самонаведення. Над її створенням уже працюють найкращі вітчизняні конструктори.

А тим часом українські підприємства активно опановують ремонт старої «буківської» ракети 9М38М1. Особлива увага — двигунам і твердому ракетному паливу, якість і кондиція яких впливають на розгін, швидкість і дальність ураження цілі.

Науково-виробниче об’єднання «Павлоградський хімічний завод» розробило нове сумішеве тверде ракетне паливо з поліпшеними характеристиками, випробування якого вже триває.

Очікують, що завдяки новим порохам і деяким змінам у програмному забезпеченні ракети її швидкість і дальність польоту суттєво збільшаться.

Якщо ракетники будуть задоволені «поведінкою» ЗКР під час випробних пусків, то одразу після їхнього закінчення розпочнеться «перезаправлення» відремонтованих ракет. Згодом ці порохи використовуватимуть для нових перспективних розробок ЗКР.

Якщо вести мову про створення вітчизняних зенітних керованих ракет нового покоління, то слід розуміти, що для цього потрібно немало ресурсів і часу. І хоча Україна закупила необхідне закордонне обладнання для лагодження замкненого циклу виробництва ракет «буківського» калібру та перспективного українського ЗРК середньої дальності, процес від розробки до сходження ракет із конвеєра все одно займе певний час.

Нині фахівці зенітних ракетних військ придивляються до напрацювань щодо вже наявних ракет ОТРК СВ «Вільха» та протикорабельних ракет «Нептун». Вони демонструють хороші характеристики і є красномовним свідченням успішної реалізації наукового, конструкторського та виробничого потенціалу українського ОПК. Сьогодні українські оборонні підприємства активно працюють над адаптацією цих ракет для ЗРК Повітряних Сил.

Збільшення парку боєздатних комплексів вирішують також шляхом повернення на озброєння ЗРК малої дальності С-125 і далекобійної С-200В («Вега»). Якщо всі заплановані заходи пройдуть успішно, то вже найближчим часом кількість боєздатних комплексів у складі зенітних ракетних військ ПС України збільшиться на третину. Тож за умов ритмічного фінансування Україна здатна швидко посилити протиповітряний щит.

 

Поделиться публикацией