ЕКСПОРТНО-КРЕДИТНЕ АГЕНТСТВО МАЄ ПІДТРИМУВАТИ НАСАМПЕРЕД ВИРОБНИКІВ ВИСОКОТЕХНОЛОГІЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ – ВІКТОР ГАЛАСЮК

Створення Експертно-кредитного агентства (ЕКА) в Україні – це квиток до клубу індустріальних, розвинених країн, що дозволить перейти від домінування дешевого сировинного експорту (пшениці, кукурудзи, металобрухту, руди тощо) до виробництва і експорту готової високотехнологічної продукції з високою доданою вартістю (літаків, кораблів, турбін, приладів, обладнання тощо). На цьому наголосив сьогодні голова парламентського Комітету з питань промислової політики і підприємництва Віктор Галасюк у ході круглого столу «Рік закону про експортно-кредитне агентство. Чому гальмують український експорт?».

Як зазначив Віктор Галасюк, ЕКА дозволить у рази здешевити кредити для вітчизняних експортерів та збільшити експортну виручку країни на мільярди доларів. При напрацюванні законопроекту про ЕКА було враховано кращий світовий досвід.

«Цей закон, ухвалений  Верховною Радою ще наприкінці 2016 року, передбачає надання комплексної фінансову підтримки українським виробникам-експортерам несировинної продукції через страхування і гарантування експортних контрактів, часткову компенсацію відсоткових ставок за експортними кредитами», — пояснює голова профільного парламентського Комітету.

На створення ЕКА уряду відводилось півроку. Але й досі агентства не має. Така ситуація склалася через саботаж Міністерства економічного розвитку і торгівлі, вважає  голова Ради Федерації роботодавців України Дмитро Олійник.

За інформацією Комітету ВРУ з питань промполітики і підприємництва, у Держбюджеті-2018 на створення ЕКА виділено 200 млн. грн. Однак урядовці профільного міністерства нарікають на дефіцит як бюджетних, так і донорських коштів. При цьому, МЕРТ офіційно відмовилось від 2 млрд грн (!) держгарантій для діяльності ЕКА, запропонованих в Бюджетних висновках Верховної Ради.

«Оскільки Мінекономрозвитку не має незалежної оцінки та розрахунків по цих витратах/потребах, зазначена пропозиція не підтримується», — сказано в офіційному листі профільного відомства.

Експерти, виступаючи на круглому столі, зазначили, що пільговий кредит від МБРР – 150 млн. дол. США під дуже низькі відсотки на 35 років з пільговим періодом 4 роки – влада чомусь намагається направити через “Укрексімбанк” на кредитування чого завгодно, у тому числі аграрного сировинного бізнесу, замість того, щоб спрямувати на підтримку високотехнологічних виробництв через ЕКА.

Як стало відомо ІА «ОПК», на засіданні у Першого віце-прем’єр-міністра, Міністра економічного розвитку і торгівлі було прийняте рішення про «запуск» експертно-кредитного агентства. Днями уряд має ухвалити відповідну постанову.

ІА «ОПК»

Поделиться публикацией