ЕКСПЕРТ ЗАЗНАЧИВ ПРО НЕОБХІДНІСТЬ ПОСИЛЕННЯ ВОЄННОЇ РОЗВІДКИ УКРАЇНИ ТА ЗБІЛЬШЕННЯ АМБІЦІЙ СТРУКТУРИ В УМОВАХ ВІЙНИ З РОСІЄЮ

В умовах війни надзвичайно важливим є посилення розвідувальних органів України, особливо воєнної розвідки, яка й нині на 80 — 90% забезпечує проведення Операції об’єднаних сил на сході України.

Про це в газеті «День» (№160-161, 7 вересня 2018 р.) написав директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР) Валентин Бадрак, долавши, що йдеться як про необхідність збільшення фінансування розвідок, так і про необхідність покращення їхнього технічного оснащення.

 

На думку експерта, необхідне створення в Україні розвідувального співтовариства та відновлення «безпідставно забутого комітету з питань розвідки при Президентові України».

Аргументуючи щодо амбіцій воєнної розвідки, В.Бадрак також написав наступне: «Отже, планка завдань воєнній розвідці (та й іншим розвідорганам) має бути суттєво підвищена. ГУР МОУ — Головне управління розвідки Міноборони України — має стати інформаційно-аналітичним центром не лише обробки інформації та видачі проектів рішень, а й реалізації сучасних форм активної протидії ворогу. До речі, не тільки в інформаційній сфері. Посилення розвідувальних органів України повинно стати частиною загальної доктрини — адекватне технічне оснащення, і забезпечення можливостей створення агентури, трансформація завдань розвідок, формування координаційної структури. Сучасна розвідка — це не просто структура, що забезпечує. Це структура, яка сама активно діє!».

Серед іншого, автор статті наполягає на необхідності законодавчого закріплення розвитку бойових розвідувальних структур у складі національних розвідувальних органів, які будуть здатні виконувати спеціальні завдання розвідувально-бойового характеру за межами України.

Також експерт пропонує для розв’язання проблеми кадрів на законодавчому рівні визначити механізм закріплення прав розвідувальних органів здійснювати підбір кадрів у будь-яких установах, на підприємствах, в університетах та військових частинах країни. «Обов’язково забезпечити можливість для ГУР МОУ розміщення замовлень для підготовки фахівців розвідки в цивільних навчальних закладах країни, а також за кордоном з використанням, у тому числі, закордонної фінансової підтримки (гранти, іменні стипендії та інші засоби стимулювання)», відзначає аналітик.

Поделиться публикацией