ЕКСПЕРТИ IISS ВИСОКО ОЦІНИЛИ РІВЕНЬ БОЄЗДАТНОСТІ ЗС РФ

Західні експерти Міжнародного інституту стратегічних досліджень (the International Institute for Strategic Studies, IISS) порівняли боєздатність армій Росії та СРСР та дійшли висновку, що Росія знаходиться на піку боєздатності за часів «холодної війни».

 

За десятиліття реформ російські війська стали краще навчені і оснащені, перетворившись на «ефективний інструмент війни».

Експерти Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS) вважають, що зараз російські Збройні сили досягли вищого рівня боєздатності з часів «холодної війни».

Доповідь з оцінкою модернізації ЗС Росії опубліковано на сайті інституту.

Росія десять років інвестувала в армію і флот, реформуючи війська — і тепер це приносить плоди. Станом на 2020 рік російські військові краще навчені і технічно оснащені, ніж в 1990-х і 2000-х роках, відзначається в матеріалі.

«Збройні сили Росії перетворилися на дієвий військовий інструмент, а Москва продемонструвала готовність використовувати його або загрозу його застосування», — йдеться в доповіді IISS.

Модернізація армії була розпочата владою після того, як російські ЗС показали недостатню ефективність під час війни в Грузії в 2008 році, вважають експерти. Особливо успішно реформи проводили в ядерній сфері і Повітряно-космічних силах, а ось в сухопутних військах і на флоті прогрес «слабший і нерівномірний».

Нагадаємо, що у листопаді 2019 року президент РФ Володимир Путін заявив, що рівень оснащення російської армії сучасною зброєю став вельми високим, багато зразків вітчизняного озброєння не мають аналогів в світі.

«Особливо відзначу успішну реалізацію держпрограми озброєння, яка дозволила приступити до кардинальної технічного переоснащення військової організації. В армії і на флоті частка сучасної зброї і техніки становить вже понад 68%», — заявив Путін.

Путін також розповів про необхідність розширення низки лінійок озброєнь. «Повинна бути розширена лінійка безпілотних розвідувальних і ударних літальних апаратів, лазерних і гіперзвукових систем, зброї, заснованого на нових технічних принципах, а також роботизованих комплексів, здатних виконувати різнопланові завдання на полі бою», — зазначив він.

Путін доручив у наступному році почати створення держпрограми озброєнь до 2033 року, а також окреслив основні завдання оборонної сфери. «Основне завдання нового періоду — це нарощування якісних і кількісних характеристик озброєнь і техніки», — підкреслив президент.

Поделиться публикацией