ДІЯЛЬНІСТЬ ЛІГИ ПРЕЗЕНТОВАНО У «ПОЛЬСЬКОМУ ДАВОСІ»

3 вересня у польській Криниці-Здруй стартував черговий, 29-й за рахунком щорічний Економічний форум.

Активну участь в роботі міжнародного зібрання бере директор Ліги із зовнішніх зв’язків Юлія Висоцька.

В Європі форум у Криниці-Здруй досить часто називають «польським Давосом».

І це не випадково, адже лише цьогоріч упродовж трьох днів понад 4,5 тисячі гостей з 60 країн світу – експертів, політиків, бізнесменів і громадських діячів проведуть тут близько 250 дискусійних панелей на загальну тему: «Європа завтрашнього дня. Сильна, але яка саме?».

Зазначимо, що окремо в рамках форуму працює український дискусійний майданчик, де вже тільки упродовж першого дня роботи відбулося п’ять дискусійних панелей і були обговорені питання прикордонного співробітництва, нових викликів гібридної війни та загроз з боку Росії, співпраця країн ЄС та України в оборонній сфері.

В межах «української платформи» Юлія Висоцька презентувала присутнім діяльність Ліги оборонних підприємств України, зазначивши, що нині Спілка є невід’ємною частиною українського оборонно-промислового комплексу, підприємства-учасники якої представляють приватний сектор виконавців державного оборонного замовлення.

Директор Ліги із зовнішніх зв’язків зазначила, що на долю саме приватного бізнесу в Україні нині припадає забезпечення близько 70 відсотків ДОЗ, а за роки відкритої російської агресії вітчизняними приватними підприємствами було створено понад 200 зразків озброєння та військової техніки, які прийняті на озброєння та допущені до експлуатації в Збройних Силах України.

Торкаючись теми співпраці українського приватного бізнесу та європейських партнерів в галузі оборонного виробництва, Юлія Висоцька навела приклади успішної реалізації деяких проектів, учасниками яких стали члени Ліги – приватні підприємства «Сівертекс», «Радіонікс», «Спаринг Віст Центр».

Водночас, за словами Директора Ліги із зовнішніх зв’язків, досі існує проблема виходу українського бізнесу на зовнішні ринки країн ЄС як для реалізації власних товарів та послуг, так і щодо придбання їх в іноземних компаній для власного виробництва.

– Україна має промисловість, яка значною мірою може самостійно забезпечувати власну обороноздатність. Але якщо країни ЄС та НАТО бачать в нас свого стратегічного, а не тільки тактичного партнера, то нам необхідна не тільки технічна та фінансова, а й методологічна і консультативна допомога. Нам потрібне полегшення процесу сертифікації нашої продукції за стандартами НАТО, досвід переходу на європейські правила закупівель в сфері оборони, ціноутворення, спеціального режиму кредитування. Також у приватного оборонного промислового сектору є багато сильних сторін, здобутих за п`ять років війни. Основне: наша техніка перевірена в бою і зазнає постійних поліпшень завдяки рекомендаціям з передової. Ми можемо стати надійними партнера для спільних проектів. – наголосила Юлія Висоцька.

Також, на її думку, потребує вирішення питання співпраці у сфері навчання й консультативної допомоги з боку ЄС. Насамперед це стосується запозичення управлінських практик та методик, навчання управлінського персоналу, допомоги з боку Європейських партнерів у розробці стратегії реформ у відповідності з пріоритетами міжнародної політики, удосконалення державних стандартів у військовій сфері, зміни застарілого законодавства, створення механізмів ціноутворення тощо.

Директор Ліги із зовнішніх зв’язків привернула увагу до теми участі українських підприємств в реалізації оборонних проектів Євросоюзу, створенні кооперацій між оборонними підприємствами і компаніями країн ЄС і України.

Поделиться публикацией