«ДОЧКА» BEIJING SKYRIZON І DCH GROUP ПОДАЛИ НОВУ ЗАЯВУ В АМКУ ПРО ПОКУПКУ «МОТОР СІЧ»

Дочірня компанія Beijing Skyrizon і DCH Group українського бізнесмена Олександра Ярославського і її афільовані компанії 4 серпня спільно подали нову заяву в Антимонопольний комітет України (АМКУ) про покупку акцій «Мотор Січ», йдеться в повідомленні Beijing Xinwei Technology Group Co., Ltd на Шанхайській фондовій біржі в ніч на 5 серпня.

«Зміна нових партнерів співробітництва не спричинить за собою істотних змін у подальшій реорганізації. Beijing Skyrizon сподівається, що ця зміна підштовхне до швидкого отримання схвалення АМКУ, сприяти якнайшвидшому завершенню великої реструктуризації внутрішніх активів», — наголошується в документі.

Xinwei уточнює, що того ж дня її дочірня компанія Beijing Skyrizon відкликала з Антимонопольного комітету заяву, яку вона раніше подавала спільно з держконцерном «Укроборонпром».

«У зв’язку зі змінами, що відбулися в основі ділового співробітництва між Beijing Skyrizon і його дочірніми підприємствами і ДК «Укроборонпром», Beijing Skyrizon провела переговори щодо співпраці в галузі авіаційних двигунів з компанією DCH Group Україна і її дочірніми компаніями, і дійшла згоди», — пояснюється в повідомленні.

Xinwei нагадує, що АМКУ 9 липня 2019 року повідомив про відкриття справи за заявою Skyrizon Aircraft Holdings Limited (Британські Віргінські о-ви) і «Укроборонпрому» про отримання спільного контролю над ПАТ «Мотор Січ». Відомство направило запити учасникам концентрації, на які були дані відповіді, однак 18 червня 2020 року АМКУ направив нову серію запитів, зазначається в повідомленні.

Xinwei також наголошує, що суб’єкт угоди і акції цільових активів заморожені, тому успішне проведення цієї реорганізації все ще перебуває під питанням.

У повідомленні наголошується, що DCH Group — одна з важливих промислових фінансових груп України, яка об’єднує металургійну, гірничодобувну, машинобудівну, інфраструктурну, фінансову та інші галузі.

За даними джерела в уряді, нині біля 75% акцій «Мотор Січ» вже належить групі китайських власників, а в АМКУ вирішувалося питання про узгодження договору з купівлі у них цього пакета компаніями Skyrizon і Xinwei Technology з подальшим безоплатним переданням «Укроборонпрому» 25,00002% акцій. Одночасно спірний пакет акцій «Мотор Січі» виступає заставою з фінансування, наданому зокрема China Development Bank.

Про занепокоєння США продажем «Мотор Січі» китайським власникам заявив під час візиту в Києві в кінці серпня 2019 року Джон Болтон, який був на той момент радником президента США з питань безпеки. В кінці минулого року тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор заявив, що США розраховують на нову угоду щодо залучення на «Мотор Січ» американського або іншого інвестора, щоб підприємство не було продано китайському покупцеві.

Акції «Мотор-Січ» перебувають під арештом з квітня 2018 року за клопотанням слідчого СБУ з метою збереження речових доказів у порушеній в липні 2017 року кримінальній справі.

ПАТ «Мотор Січ» — один із найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки, а також промислових газотурбінних установок. Постачає продукцію більш ніж у 100 країн світу.

Підприємство в січні-червні 2020 року отримало 595,56 млн грн. чистого прибутку, тоді як за аналогічний період 2019 року чистий збиток становив 428,58 млн грн. Чистий дохід «Мотор Січі» зріс на 16,3% — до 4 млрд 728,9 млн грн.

Поделиться публикацией