ДОЗ-19 ПІД ЗАГРОЗОЮ. ПРИВАТНИЙ СЕКТОР «ОБОРОНКИ» ПОЧАВ БИТИ НА СПОЛОХ

Умови, в яких нині більшість підприємств оборонного сектору економіки усіх форм власності виконують державне оборонне замовлення, змушують виробників апелювати до вищого керівництва держави, оскільки реалізація ДОЗу може опинитися під загрозою зриву. Так вважає генеральний директор ГС «Ліга оборонних підприємств України» Олександр Ясинський, який виступив під час прес-конференції у Львові. Захід, зокрема, було присвячено ситуації навколо одного з членів Ліги – львівського приватного підприємства «МАРКЕТ-МАТС».

Так, О.Ясинський наголосив, що з огляду на весь клубок взаємопов’язаних проблем, які накопичувалися у галузі упродовж довгих років, поточний стан справ у вітчизняній «оборонці» варто розцінювати як «надкритичний». На його думку виразним індикатором кризового стану, в якому перебувають підприємства оборонного сектору економіки усіх форм власності, може слугувати майже повна відсутність авансового фінансування підприємств за раніше підписаними контрактами. А подекуди й взагалі невизначеність позиції замовника щодо перспектив укладення контрактів, навіть не зважаючи на існуючі потреби, визначені в ДОЗі.

Показово, що власник і засновник ТОВ «МАРКЕТ-МАТС» Ігор Крол поінформував про рішення керівництва підприємства звернутися до Президента України з метою недопущення зриву виконання підприємством Державного оборонного замовлення на 2019 рік. Аналогічні листи з проханням відреагувати на ситуацію надіслані також секретарю РНБО України Олександру Данилюку та начальнику Генерального штабу ЗСУ генерал-лейтенанту Руслану Хомчаку.

Обставини, які змусили приватного виробника звернутися до глави держави і ключових посадовців сектору безпеки і оборони України, пояснив директор підприємства Олександр Звада. Зокрема, за словами керівника підприємства, незважаючи на позитивний десятирічний досвід співпраці ТОВ «МАРКЕТ-МАТС» з Міністерством оборони України, упродовж останніх двох років, з незрозумілих причин оборонне відомство, ігноруючи наявність у державних оборонних замовленнях 2018-2019 років продукції, яка виробляється виключно ТОВ «МАРКЕТ-МАТС», уникає укладання з ним державних контрактів.

«Найдивніше – каже підприємець, — те, що потреба ЗСУ, зокрема, Повітряних Сил в продукції про яку йдеться — надзвичайна, на комплексний тренажер для підготовки льотчика літака МіГ-29, КТС-21М вже давно зачекалися у військах і керівництво виду Збройних Сил неодноразово зверталося до виробника з проханням про створення відповідного навчального комплексу».

Розраховуючи на замовлення, підприємство власним коштом розробило тренажер для підготовки бойових пілотів винищувача МіГ-29, але далі почалася дивина.

За оприлюдненою директором підприємства інформацією, у 2018 році з боку Міноборони державний контракт стосовно поставки тренажера не укладався з виробником упродовж 8 місяців, аж доки у вересні КТС-21М без будь-яких пояснень не був виключений з ДОЗу.

У поточному році, ситуація повторюється.

Не беручи до уваги наявність продукції у переліку потреб державного оборонного замовлення, надання підприємством усіх необхідних документів та згоди на укладання державного контракту за ціною, запропонованою Міністерством оборони, у порушення всіх правових норм, станом на 1 липня 2019 року державний контракт з боку Міноборони знову так і не був не підписаний.

Під час прес-конференції директор підприємства наголосив, що відповідно до положень Господарського кодексу ухилення від укладення договору за державним замовленням є порушенням відповідного законодавства і тягне за собою відповідальність.

Керівник підприємства зауважив: оскільки розробка тренажерів  здійснювалася за власні обігові кошти ТОВ «МАРКЕТ-МАТС», нинішня ситуація може призвести до фінансового занепаду підприємства. Якщо це станеться, наслідки передбачувані: знищення стратегічного та унікального виробництва, втрата відповідного науково-технічного потенціалу, припинення обслуговування діючих авіаційних тренажерів і згортання розробки новітніх навчальних засобів та зразків ОВТ, над створенням яких зараз працює колектив.

Нагадаємо, що раніше членом Ліги, приватним підприємством ТОВ «МАРКЕТ-МАТС» за власні обігові кошти були розроблені та запровадженні у серійне виробництво авіаційні тренажери льотчика літаків МіГ-29 та Л-39. Нині завершується розробка тренажера екіпажу вертольота Мі-24П, виконуються роботи із створення нових тренажерів для екіпажів літаків Су-27 та Су-25.

Продукція львів’ян насправді є унікальною, оскільки інших вітчизняних виробників, які б створювали тренажери для навчання пілотів бойових літаків, немає. При цьому, вартість будь-якого іноземного аналога подібних тренажерів у 2-3 рази вища тієї, за якою підприємство здійснювало поставки до українського війська.

Наразі для потреб Повітряних Сил ЗС України підприємством за державним оборонним замовленням поставлено сім авіаційних тренажерів, які успішно забезпечують бойову підготовку льотного складу:

  • комплексний тренажер льотчика літака МиГ-29-КТС-21М — 3 од.;
  • стаціонарний комплексний тренажер пілота літака Л-39-ТКС-Л39 – 3 од;
  • тренажер пілота літака Л-39-ТПЛ-Л39 – 1 од.

Завдяки використанню цих тренажерів на початок 2019 року економія бюджетних коштів тільки по авіаційному пальному становила більше 2,0 млрд. грн. Більше того, враховуючи стан фінансування військових частин, ремонт тренажерної техніки в більшості випадків, підприємство виконує також за власний рахунок.

Варто зазначити, що авіаційні тренажери – лише один з напрямів роботи ТОВ «МАРКЕТ-МАТС». Серед іншого, нині в межах державного оборонного замовлення  (головний виконавець — Державне підприємство «Львівський державний авіаційно-ремонтний завод») фахівці ТОВ «МАРКЕТ-МАТС» працюють над створенням «Наземної автоматизованої системи планування та підготовки польотного завдання». У кооперації з іншими підприємствами вітчизняного ОПК здійснюють розробку головок самонаведення для ракетного озброєння, зокрема складових частини ДКР «ГРОМ-2-КГ» та ДКР «Альта», тощо.

Чи будуть реалізовані ці проекти – залежить від того, чи повернеться держава обличчям до потреб власного ОПК, адже до точки «неповернення» залишилося не так вже й далеко.

 

Іван Ступак,

прес-секретар ГС «Ліга оборонних підприємств України»

для ІА «ОПК»

Поделиться публикацией