«ДОЗОР-Б» ПРИЙНЯТО НА ОЗБРОЄННЯ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ

Як ексклюзивно для АрміяInform повідомили в ДК «Укроборонпром», за результатами державних випробувань і підконтрольної експлуатації, тактичну бойову колісну машину «Дозор-Б», розроблену фахівцями «Харківського конструкторського бюро з машинобудування імені О. О. Морозова», прийнято на озброєння Збройних Сил України.

Про це 20 липня ц.р. повідомив Арміяinform.

Відповідний Наказ Міністерства оборони України № 245 був виданий 3 липня 2020 року, повідомили на підприємстві. Про це повідомляє ДК «Укроборонпром».

«Дозор-Б» входить до лінійки броньованої техніки Концерну, яку прийнято на озброєння ЗСУ після початку війни на Сході України. Ми вітаємо з цією подією колектив ХКБМ та всю команду Концерну! Перша партія «Дозорів» пройшла випробування безпосередньо на фронті ще у 2016 році. Після цього машину доопрацювали та покращили, провели підконтрольну експлуатацію з позитивними результатами. І ось нарешті «Дозор-Б» прийнято на озброєння, що дає змогу розпочати підготовку до її серійного виробництва. Також прийняття на озброєння підвищує експортний потенціал цієї бронемашини», – заявив генеральний директор державного концерну «Укроборонпром» Айварас Абромавичус.

– Тактична бойова колісна машина «Дозор-Б» розроблена з нуля фахівцями «Харківського конструкторського бюро з машинобудування імені О. О. Морозова. Над її створенням працював Схід і Захід разом – конструювали у Харкові, виготовляли у Львові, – розповів директор «Харківського конструкторського бюро з машинобудування імені О. О. Морозова» Яків Мормило.

У червні 2016-го на основі конструкторської документації ХКБМ фахівці Львівського бронетанкового заводу виготовили першу партію з 10 одиниць машин «Дозор-Б» та передали їх до Збройних Сил України для підконтрольної експлуатації. Після цього доопрацюваннями та покращенням технічних характеристик машини вже займалися харківські конструктори, розповів директор ХКБМ.

– Фахівці ХКБМ постійно поліпшували характеристики цієї машини, враховуючи зауваження та пропозиції, висловлені під час проведення державних випробувань і підконтрольної експлуатації. Все це робили коштом підприємства. Ми виготовили нові вузли для «Дозору», які з позитивними результатами пройшли всі стендові та ходові випробування. Останні зміни до робочої конструкторської документації ми внесли у 2020 році. Тобто «Дозор-Б» – це дуже сучасний зразок бойової машини. Ми вдячні всім співвиконавцям, команді Міністерства оборони України, Центрального бронетанкового управління та Генерального штабу ЗСУ за зроблену роботу та співпрацю, у результаті якої «Дозор-Б» було прийнято на озброєння, – зазначив Яків Мормило.

За словами директора, наразі ХКБМ приступив до підготовки виробництва для виготовлення на власних потужностях першого зразка «Дозор-Б». Після проведення кваліфікаційних випробувань харківське підприємство, як і Львівський бронетанковий завод, зможе самостійно серійно виготовляти «Дозори».

Тактична бойова колісна машина «Дозор-Б» – повнопривідна броньована машина з колісною формулою 4х4. Створена як багатоцільовий захищений транспортний засіб для перевезення особового складу, озброєння та військового обладнання масою до 2 тонн. Машина призначена для використання в підрозділах сухопутних військ, військової поліції, розвідувальних і тилових підрозділах. Залежно від призначення передбачено різне виконання під час виробництва: бронетранспортер, санітарна, командно-штабна, розвідувально-дозорна та інші спеціальні машини.

Державне підприємство «Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені O. O. Морозова» – є одним з основних підприємств у складі державного концерну «Укроборонпром», що займається розробленням та виробництвом бронетанкової техніки.

Нагадаємо, що наприкінці 2019 року спільними зусиллями Президента України, Кабінету міністрів України, Міноборони та нового керівництва «Укроборонпрому» було розблоковано контракт на виробництво БТР-4Е для українських військових. Відтоді підприємство чітко та за графіком виконує роботи за цим контрактом, на сьогодні виконано вже 80 % державного контракту.

 

 

Поделиться публикацией