ДОДАТКОВОЮ ПЕРЕШКОДОЮ ДЛЯ ЗБІЛЬШЕННЯ ВИРОБНИЦТВА БОЄПРИПАСІВ МОЖЕ СТАТИ НЕСТАЧА РОБОЧОЇ СИЛИ – ЗМІ

Додатковою перешкодою для намірів ЄС збільшити виробництво боєприпасів у країнах блоку може стати нестача робочої сили, оскільки проблеми відчутні й зараз.

Про це 4 травня ц.р. повідомила ЄП, посилаючись на Euractiv.

Перед презентацією відповідного плану Єврокомісії декілька представників європейського оборонпрому на умовах анонімності розповіли виданню, що з наймом працівників у них і зараз були «непрості часи».

Щоб реалізувати наміри ЄС і наростити виробництво, компанії потребуватимуть і робітників, які працюватимуть на заводах, і інженерів. Якщо робочих рук не вийде знайти достатньо, плани з нарощування виробництва опиняться під загрозою.

За їхніми словами, компаніям ОПК допомогла би довгострокова перспектива контрактів та інвестицій, тому що інакше вони остерігаються пропонувати довгострокові контракти новим працівникам, а спеціалізоване навчання фахівців на дуже вузьку спеціальність у цій сфері також потребує часу і розуміння, що ці інвестиції у працівника окупляться.

Єврокомісар Тьєррі Бретон на запитання про те, чи Брюссель знає про цю проблему, сказав, що Єврокомісії відомо про це і тема обговорювалася.

«На усіх виробничих потужностях, які я відвідував, ми передусім говорили про вміння і навички, тому що системами і машинами керують люди», — сказав єврокомісар, додавши, що справді деякі спеціальності потребують тривалої підготовки.

За його словами, країни-члени вже висловлювали пропозиції, як це вирішувати.

«Ми можемо задіяти Європейський соціальний фонд… Ми намагаємося шукати рішення і думати нестандартно», — додав Бретон.

Він провів паралелі з екстреним розгортанням виробництва вакцин під час пандемії коронавірусу, що вдалося значною мірою завдяки обміну досвідом і розбудові партнерських зв’язків.

«Деякі підприємства ОПК працювали немов «у бункері» і не особливо дивилися, що робиться довкола них», — підсумував він.

Поделиться публикацией