ДНІПРОВСЬКЕ КБ «ПІВДЕННЕ» ГОТОВЕ ПОВЕРНУТИСЯ ДО СПІВПРАЦІ З КОСМОДРОМОМ БАЙКОНУР

Дніпровське КБ «Південне» готове повернутися до співпраці з космодромом Байконур, тим більше що у українських ракетобудівників є що запропонувати космічній галузі Казахстану.

Про це 27 травня ц.р. повідомив портал DT,UA.

Відповідь генерального директора КБ «Південне» Олександра Дегтярьова на запитання головного редактора журналу «Космічні дослідження і технології» Нурлана Аселкана про готовність України забезпечити Казахстан ракетами «Зеніт» для запусків з «правого флангу» космодрому Байконур був коротким: «За всіма позиціями!», повідомляє Space.UA.

«По-перше, «Зеніт» народжений для Байконура та на Байконурі. І сьогодні технічний стан комплексу, пускової системи «Зеніт» повністю відповідає всім світовим стандартам. Їх треба брати і пускати. І у нас є розуміння і цей досвід.

Більш того, в КБ «Південне» розроблена ракета «Маяк-С3.9», яка за своїми характеристиками досить серйозно перевершує «Зеніт», але вона спроектована на основі використання старту байконурівського, морського старту і, звичайно ж, з нового старту теж може бути використана. Тобто, не тільки перспектива зенітівська.

По «Зеніту» у нас є проблема імпортозаміщення, і найболючіше місце тут — двигун першої ступені РД-171М. Але КБ «Південне» розробило двигун РД-815 тягою 250 тонн, і три таких двигуна складають перший ступінь ракети «Маяк-С3.9″, що дещо вище за сумарним характеристиками, ніж 171-й двигун. На жаль, у нас є проблеми з виробництвом, і ми відстаємо з виготовленням матчастини для проведення повномасштабних випробувань, але ми в цьому напрямку рухаємося, і якщо об’єднати зусилля, то ми могли б дуже багато зробити», — сказав Олександр Дегтярьов на прес-конференції в рамках VII Міжнародної конференції «Космічні технології: сьогодення та майбутнє», яка пройшла в Дніпрі.

«Якщо говорити про Байконур взагалі, подивіться на стартапи малої ракети, у них є своє місце на ринку. А ми з Казахстаном давно ведемо розмову про малу ракету, і я радий, що цей діалог триває і сьогодні, і, на мій погляд, переходить в конкретну стадію. Ми хочемо на Байконур!» — підсумував Дегтярьов.

 

Поделиться публикацией