ДЛЯ ТОГО, ЩОБ ЗБИВАТИ ІРАНСЬКІ БАЛІСТИЧНІ РАКЕТИ УКРАЇНІ НЕОБХІДНІ КОМПЛЕКСИ ПРО ТИПУ АМЕРИКАНСЬКОГО PATRIOT – ЕКСПЕРТ

Балістичні ракети типу Fateh-110 і Zolfaghar, які Іран погодився постачати Росії для війни проти України, важко збивати наявними засобами, для цього необхідні комплекси ПРО типу американського Patriot.

Про це 19 жовтня ц.р. повідомив Уніан, посилаючись на військового експерта Юрія Федорова у новому випуску програми «Аргумент».

«Іранські ракети FATAR VFP 1-10 і Zolfaghar. Один тип ракет — 300 км дальності, інша — 700 км. Це досить потужна зброя, бойове навантаження кілька сот кг. Є повідомлення про їхнє бойове застосування в Сирії. Питання полягає в тому, наскільки вони точні. На це питання відповідей поки немає. Тому що судити за результатами їхнього застосування у Сирії дуже важко», — сказав Федоров.

Він підкреслив, що «ракети дальністю 300 км поставлялися з Ірану Хезболлі, тепер – Росії, що, звичайно, наводить на роздуми».

«Якщо у цих ракет кругове ймовірне відхилення (коло радіусу, куди потрапляє половина ракети), якщо це 100-150 м – тоді для знищення критичних елементів вони не дуже придатні. Якщо точність не дуже висока, то незрозуміло куди потрапить ця ракета. Але якщо це точні ракети – загроза від них досить серйозна», – пояснив експерт.

На питання про можливу реакцію Ізраїлю на допомогу Ірану Росії Федоров відповів: «Як я розумію, загальна реакція Ізраїлю вже є, оскільки Росія зв’язалася з Іраном, а Іран – найлютіший ворог Ізраїлю. Тоді він (Ізраїль – УНІАН) повинен переглянути свою позицію щодо допомоги Україні і надати більш істотну. Ізраїль має непогані протиракетні системи, є системи «Залізний купол», яка може перехоплювати досить серйозні снаряди. Зв’язавшись з Іраном, Росія вкотре вистрілила собі в ногу».

В свою чергу в Центрі досліджень армії, конверсії та роззброєння вважають, що шкода від застосування іранських ракет, незалежно від їх КВО (помилки влучання) значно більше, ніж від ЗУР зрк С300, бо маса (потужність БЧ) у рази більше. На переконання фахівців, питання в тому, чи зможе росія шантажувати Ізраїль можливістю передачі ядерних технологій Ірану,  задля недопущення передачі ОВТ Києву?

Поделиться публикацией