ДЛЯ РЕФОРМУВАННЯ ОПК ДОЦІЛЬНО ВВЕСТИ ПОСАДУ ПРОФІЛЬНОГО ВІЦЕ-ПРЕМ’ЄР-МІНІСТРА — ДОВГОПОЛИЙ

Нині український  ОПК є комплексом тільки за назвою, але не по суті. Завдання формування вітчизняного оборонно-промислового комплексу, як системного утворення, за роки незалежності України до кінця не вирішено, а наслідки розпаду військово-промислового комплексу колишнього Союзу остаточно не подолано. Про це у коментарі інформагентству «Оборонно-паромисловий кур’єр» заявив Анатолій Довгополий, фахівець Центрального науково-дослідного інституту озброєння та військової техніки Збройних Сил України, заступник міністра оборони України по озброєнню — начальник Озброєння Збройних Сил України (1996-2000рр.).

За його словами, має бути стратегія розвитку ОПК. Стратегічне планування не може йти зсередини, а повинно будуватися лише зверху. «Моя особиста думка — має бути профільний віце-прем’єр-міністр України з питань військово-технічної та оборонно-промислової політики», — вважає співрозмовник агентства.

На його переконання, виходячи із логіки реформ принциповим питанням є ідеологія побудови управлінської вертикалі в оборонно-промисловій сфері. Як зазначив Анатолій Довгополий, аби зараз забезпечити ефективне управління ОПК доцільно створити Міністерство оборонної промисловості або Державне агентство з питань оборонно-промислового комплексу в якості центрального органа виконавчої влади. Ця структура відповідатиме за розробку та впровадження держаної політики в оборонно-промисловій сфері.

«Згодом, в міру корпоратизації підприємств ОПК і впровадження на них організаційно-правової форми акціонерного товариства, з’явиться можливість перетворити систему управління вітчизняним оборонно-промисловим комплексом відповідно до кращих світових зразків, відомих із передового закордонного досвіду», — сподівається пан Довгополий.

ІА «ОПК»

Поделиться публикацией
-->