ДЛЯ ЗДІЙСНЕННЯ ЗБРОЙНОГО ЕКСПОРТУ ПІДПРИЄМСТВА ОПК ПОВИННІ СТВОРИТИ ВНУТРІШНЬОФІРМЕННИЙ ЕКСПОРТКОНТРОЛЬ — ДИРЕКТОР НТЦ

Кожне підприємство ОПК, яке хоче здійснювати експорт товарів подвійного використання чи військового призначення повинне створити службу внутрішньофірменного експортного контролю.

Про це в інтерв’ю інформагентству «Оборонно-промисловий кур’єр» розповів директор Науково-технічного центру експорту та імпорту спеціальних технологій, техніки та матеріалів (НТЦ) Олександр Сівер. Він додав, що саме ця служба забезпечує виконання чіткого алгоритму ідентифікації товару і недопущення порушення вимог законодавства в сфері експортного контролю.

Сівер, пояснив, що наступним кроком є реєстрація товару в Державній службі експортного контролю України (нині ця структура підпорядкована Мінекономрозвитку України) та отримання дозволу на продаж товару за кордон.

За висновками експертів НТЦ, створення служб внутрішньофірмового  експортного контролю на підприємствах ОПК є одним з найважливіших питань для підприємств, що в свою чергу є обов’язковою вимогою під час реєстрації компанії в Державній службі експортного контролю України. Наявність такої служби на підприємстві значно спрощує та скорочує процедуру отримання документів, що дозволяють експорт продукту.

НТЦ є неурядовою організацією в системі експортного контролю України, головним завданням якої є надання консультативної та методичної допомоги суб’єктам зовнішньоекономічної діяльності у галузі експортного контролю, а також сприяння ефективній зовнішньоекономічній торгівлі підприємств. Також НТЦ допомагає підприємствам в торгівлі товарами подвійного використання, які не підлягають контролю з боку держави.

За інформацією директора центру, НТЦ вивчає міжнародний досвід у сфері експортного контролю, нерозповсюдження зброї масового знищення, боротьби з тероризмом, аналізує міжнародні та національні проблеми у галузі нерозповсюдження та експортного контролю, досліджує  та рекомендує ефективні методи роботи підрозділів внутрішньофірмового експортного контролю на підприємствах. Також НТЦ має значний досвід в організації і проведенні ділових та навчальних заходів різного рівня та масштабу – презентацій, семінарів, конференцій, круглих столів, учбових програм. Серед замовників – Шведське Агентство радіаційної безпеки (SSM), Аргоннська національна лабораторія Міністерства енергетики США, Федеральне управління економіки та експортного контролю Німеччини (BAFA), Програма розвитку комерційного права (CLDP) Міністерства торгівлі США.

Серед доробку НТЦ є видання Коментарю до закону України «Про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового призначення та подвійного використання», «Довідника з експортного контролю України», підручника з експортного контролю України для вищих навчальних закладів України та журналів «Вісник експортного контролю» та «Безпека та нерозповсюдження».

НТЦ на постійній основі організовує конференції та семінари щодо питань експорту та імпорту товарів подвійного використання для підприємств ОПК, в кінці яких проводиться анкетування та ознайомлення з пропозиціями та побажаннями. Всі зібрані висловлювання узагальнюються та передаються на розгляд Держекспортконтролю.  Також НТЦ підтримує партнерські взаємини з іншими державними установами нашої держави, зокрема з Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, Міністерством закордонних справ України, Державною фіскальною службою України, Дипломатичною академією при МЗС України, Інститутом ядерних досліджень НАНУ та іншими.

Поделиться публикацией