ДЛЯ ЗАХОПЛЕННЯ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ АЕС РОСІЯ ЩЕ ДО ВІЙНИ СТВОРИЛА В УКРАЇНІ МЕРЕЖУ СПЕЦАГЕНТІВ – REUTERS

Ще до початку повномасштабного вторгнення, росія створила в Україні розлогу мережу таємних агентів, які мали допомогти просуванню російських сил.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це йдеться у розслідуванні агентства Reuters.

“Задовго до російського вторгнення до України, кремль створював мережу секретних агентів, аби полегшити своє просування. Розслідування Reuters показує, що інфільтрація сягала значно глибше, ніж вважалося раніше”, — йдеться у матеріалі.

Зазначається, що протягом перших двох годин з початку вторгнення, підрозділ з майже 200 членів Національної гвардії України, який мав охороняти Чорнобильську АЕС, у повному складі без бою склав зброю. “Розслідування Reuters доводить, що російський успіх у Чорнобилі був не випадковим, а складовою довготривалої операції кремля з інфільтрації української держави таємними агентами”, — стверджує агентство.

За словами п’яти співрозмовників Reuters, поінформованих щодо підготовки кремля до війни, оточення путіна було переконане, що з допомогою цих агентів росії знадобиться усього кілька днів та незначний військовий контингент, аби примусити адміністрацію Зеленського піти у відставку, втекти чи капітулювати.

Зокрема, у розслідуванні Reuters згадується про голову служби безпеки Чорнобильської АЕС Валентина Вітера, який міг сприяти росіянам і наразі перебуває під арештом. “Один із співрозмовників, безпосередньо поінформований щодо кремлівських планів на вторгнення, розповів Reuters, що російських агентів було заслано до Чорнобиля минулого року, аби підкупити посадовців та закласти підґрунтя для безкровного захоплення. Провести незалежну перевірку цього твердження не вдалося. Однак ДБР заявило, що розслідує колишнього високопосадовця розвідки Андрія Наумова, якого підозрюють у зраді за передачу іноземній державі безпекових таємниць Чорнобиля”, — зауважує агентство.

У розслідуванні також наголошується на ролі утікача олега царьова, який мав очолити маріонетковий уряд у Києві, а також сумнозвісного віктора медведчука, який мав захищену лінію зв’язку із кремлем.

Утім, плани блискавичного вторгнення росії провалилися в тому числі через неспроможність її агентів виконати поставлені завдання. “Люди у кремлі розраховували на своїх посіпак в Україні, які кілька років перед вторгненням перевищували свій вплив”, — стверджує Reuters.

Єдине, в чому російській агентурній мережі вдалося зробити, так це “посіяти недовіру всередині України та продемонструвати недоліки СБУ”.

Поделиться публикацией