ДЛЯ ВМСУ ЗАКУПОВУВАТИМУТЬ РАКЕТИ NSM ТА БУДУВАТИМУТЬ БРИТАНСЬКІ КАТЕРИ – ДЖЕРЕЛО В МІНОБОРОНИ

Військове відомство України готується до укладання контракту щодо закупівлі із локалізацією виробництва британських катерів Р-50, які будуть оснащені сучасними протикорабельними ракетами Naval Strike Missile (NSM).

Про це ІА «ОПК» зазначили в джерела в Міноборони, підтвердивши таким чином інформацію, що оплилюднив 2 грудня портал «Думская».

«Йдеться про 8 катерів та додатково два протимінних катери», — зазначив співбесідник агентства «ОПК», додавши, що є рішення щодо оснащення катерів протикорабельними ракетами Naval Strike Missile (NSM) норвезько-американського виробництва.

Майже таку інформацію оприлюднило 2 грудня одеське видання «Думская», спираючись на подробиці зустрічі командувача ВМСУ контр-адмірала Олексія Неіжпапи з аташе з питань оборони при посольстві Великобританії в Україні комодором Королівських ВМС Тімом Вудсом.

Як відомо будівництво ракетних катерів для України має відбутися за рахунок кредиту, що готове надати Сполучене Королівство. За даними одеського видання, командувач ВМСУ контр-адмірал Олексій Неіжпапа дав попередню згоду на оснащення катерів норвезькими протикорабельними ракетами Naval Strike Missile (NSM), що фігурували в первинному проекті, і висловив бажання посилити артилерійське озброєння катерів за рахунок установки гармат більшого калібру.

Показово, що раніше командування ВМСУ наполягало на тому, щоб озброїти катери морської версією вітчизняного ракетного комплексу «Нептун», яка наразі лише почне розроблятися у 2021 році.

Видання «Думская» також повідомило, що зміна артилерійської складової позначиться на вартості і центруванні катерів, але британці пообіцяли зробити відповідні розрахунки, щоб зрозуміти всі ризики такого рішення.

Крім того, за словами співрозмовника «Думської», контр-адмірал Неіжпапа висловив бажання будувати на британських і українських верфях не вісім ракетних катерів, а шість. Ще дві одиниці, на його думку, повинні стати тральщиками, які необхідні ВМСУ.

Також видання супроводило публікацію попереднім ескізом ракетного катера для ВМСУ.

При цьому портал ukrmilitary.com наполягає, що зображення, продемонстроване одеським виданням у якості попереднього ескізу ракетного катера для ВМСУ, відповідає проєкту ARES 150 FAMB FAC, що пропонується турецькою компанією ARES Shipyard, та розроблено на основі британського проєкту NG957.

На фото, що відкриває дане інформаційне повідомлення, розміщено саме цей ескіз — з сайту турецької компанії: Ares 150 FAMB Ares 150 FAMB

Видання нагадало, що Надзвичайна і повноважна послиня Сполученого Королівства в Україні Мелінда Сіммонс, в інтерв’ю Українському тижню, повідомила, що Велика Британія чекає від України фіналізації технічних характеристик запропонованих кораблів.

«Це питання мало бути метою окремого візиту міністра оборони України Андрія Тарана. Але друга хвиля коронавірусної хвороби значно все ускладнила. Однак обидві сторони знають, що робити», – зазначила пані Мелінда Сіммонс.

Поделиться публикацией