ДЕРЖДЕП І ПЕНТАГОН РЕКОМЕНДУВАЛИ БАЙДЕНУ ПЕРЕДАТИ УКРАЇНІ РАКЕТИ ATACMS

Про це повідомляє американський телеканал CNN з посиланням на інформацію власних джерел. За їх словами, дискусії про відправлення тактичних ракетних систем великої дальності суттєво активізувалися останніми тижнями.

Але, як кажуть офіційні особи, остаточного рішення про відправку ракет ще не ухвалено. При цьому один із чиновників зазначив, що «зараз ймовірність того, що це станеться, набагато вища, ніж раніше».

Офіційні особи США неохоче відправляли керовані ракети класу «земля-земля» великої дальності через побоювання ескалації, оскільки потенційно можуть бути випущені територією самої Росії. Однак цей занепокоєння значною мірою вщухає, оскільки Україна продемонструвала, що вона не використовує іншу зброю, надану США, для ударів на території всередині Росії. Україна завдавала ударів усередині Росії, але вони проводилися з використанням вітчизняних дронів та озброєння, що дозволило Києву виконати своє зобов’язання.

Наразі максимальна дальність застосування американської зброї в Україні становить близько 150 км, з урахуванням бомб малого діаметра наземного базування. ATACMS, дальність дії якої становить близько 300 км, дозволить українським військовим вражати цілі вдвічі далі – навіть далі, ніж надані Великобританією ракети Storm Shadow великої дальності. Ракети ATACMS запускаються з ракетних установок HIMARS – того ж типу, що запускає ракети системи залпового вогню (GMLRS), яку Україна вже використовує.

Поделиться публикацией