ДЕРЖАВНО-ПРИВАТНЕ ПАРТНЕРСТВО – ШЛЯХ ДО ІННОВАЦІЙНОГО ПРОДУКТУ – ГОЛОВНИЙ КОНСТРУКТОР КП «НВК «ІСКРА»

Казенне підприємство «Науково-Виробничий Комплекс «Іскра»  спеціалізується на розробці та виробництві наземної радіолокаційної техніки цивільного та військового призначення. Сьогодні КП «НВК «Іскра» — це конструкторське бюро і електромашинобудівний завод, об’єднані єдиною маркою «Іскра». Радіолокаційні станції виробництва НВК «Іскра» мають успішну історію і користуються попитом як на вітчизняному, так і на закордонних ринках військової техніки. З маркою «Іскра» вироблено більше 6000 високоефективних, надійних і простих в експлуатації радіолокаційних станцій, які продовжують працювати більш ніж в 50 країнах світу.

Налагоджена система сервісного обслуговування і постачання запасних частин, навчання фахівців замовника, проведення модернізації і технічний супровід поставлених РЛС дозволяють підтримувати техніку в постійній готовності. КП «НВК «Іскра» є активним учасником військово-технічного співробітництва України з іншими державами, що дозволило підприємству отримати безцінний досвід в здійсненні діяльності на світовому ринку, підвищити зовнішню конкурентоспроможність підприємства.

Про перспективні розробки та здобутки на ринку редакція інформаційного агентства «Оборонно-промисловий кур’єр» розпитала головного конструктора оглядових радарів НВК «Іскра» Дмитра Семенова.

Як ви можете оцінити потребу Збройних сил України в оглядових радарах? А також, що ви можете сказати про плани підприємства з постачання техніки в цьому році?

На мою думку, ситуація з забезпеченістю Збройних Сил України радарами набагато краща, ніж багатьма іншими видами техніки. Але слід мати на увазі, що при цьому значна частина РЛС вже відпрацювала свій ресурс і потребує капітального ремонту. Після проведення такого ремонту техніка зазвичай отримує продовження ресурсу і стає більш зручною в експлуатації і обслуговуванні. Та не слід забувати, що відремонтована техніка —  це все одно техніка минулого, вона розроблялась і приймалась на озброєння декілька десятиріч тому. На час її проєктування не існувало значної кількості загроз, що присутні в сучасних конфліктах, таких як наявність у супротивника БПЛА і великої кількості засобів радіоелектронної боротьби. Тому стара техніка має обмежені можливості використання  у сучасних конфліктах.  Цього року підприємство має контракти  з МОУ як на ремонт та модернізацію РЛС, так і на постачання нової радіолокаційної техніки. На жаль, об’єми замовлень менші, ніж ми очікували. Повне завантаження виробничих потужностей нашого підприємства дозволило б переоснащувати Збройні Сили значно швидшими темпами, ніж зараз.

Як ви вважаєте, чи достатньо внутрішніх замовлень для розвитку технологій вашої галузі?

Коротка відповідь – ні, не достатньо.  Сподіваємось, що анонсовані парламентом зміни в законодавчому полі, що регулюють відносини замовника і виконавців ДОЗ, матимуть позитивні наслідки. Зокрема, потребує вирішення питання включення в ціну кінцевих виробів витрат підприємств на проведення досліджень. Але ми розуміємо, що навіть за цієї умови обмежений фінансовий ресурс держави не дозволить  в повній мірі підтримувати таку високотехнологічну галузь, як радіолокація.

А який зараз взагалі рівень експорту підприємства? Міг би експорт збільшитися у разі реалізації спільних з іноземними компаніями проектів в області розробок нових (модернізованих) РЛС?

За минулий рік обсяг експортних контактів склав близько  чотирнадцяти відсотків від загального портфеля замовлень. Такий рівень не можна вважати задовільним, ми прагнемо збільшити цей показник. Саме тому наше підприємство наполегливо прагнуло отримати право експорту товарів військового призначення власного виробництва. В січні поточного року ми такий дозвіл отримали. На сайті підприємства можна ознайомитись з сертифікатом Державної служби експортного контролю, що підтверджує наше право на зовнішньоекономічну діяльність. Сподіваємось, це дозволить інтенсифікувати співпрацю з іноземними компаніями не лише за напрямками постачання нової та модернізації раніше поставленої техніки, а й за напрямком спільної розробки нових проєктів.

Що ви можете сказати про конкурентоспроможність продукції підприємства «Іскра»?

Ми виготовляємо техніку світового рівня, про що свідчить досить широка географія поставок. Наші радари експлуатуються, в тому числі, Сполученими Штатами Америки. Ми не лише здійснюємо гарантійну і постгарантійну підтримку раніше поставленим до США радарам, а й маємо діючий контракт на виготовлення нової техніки.

Чи є замовлення на модернізацію оглядових радарів для ЗСУ або в інтересах третіх держав? У якій кількості?

Так, КП «НВК «Іскра» виконує замовлення з модернізації РЛС, що були поставлені замовникам раніше. «Візитною карткою» нашого підприємства в світі тривалий час були РЛС сімейства 19Ж6 (включно з модифікаціями — 35Д6 та 36Д6), які масово вироблялись з вісімдесятих років двадцятого століття. Ми пропонуємо різні варіанти модернізації, в залежності від фінансових можливостей і потреб замовників. Від «малої модернізації», під час якої модернізуються  лише робочі місця і апаратура, комплектуючі вироби для ремонту якої вже неможливо придбати, до повної модернізації до рівня 36Д6М, після якої замовник фактично отримує сучасну станцію з новими можливостями. Для порівняння: РЛС 19Ж6 була здатна виявляти цілі на дальностях лише до 150 км, після модернізації замовник отримує станцію з дальністю виявлення до 360 км. Послуги з проведення модернізації ми надаємо як Збройним Силам України, так і іноземним замовникам. Кількісні показники я, зі зрозумілих причин, озвучити не можу.

36Д6М Мобільний 3D оглядовий радіолокатор

Що стосується нової техніки? Чи є в планах якісь ініціативні проекти в області самостійних розробок КП «НВК» Іскра «?

У 2020 році ми виготовили дослідний зразок нової радіолокаційної станції 80К6КС1, яка має покращити можливості виявлення цілей зенітно-ракетних комплексів, що експлуатуються Збройними Силами України. Цього року станція пройде етап Державних випробувань, після чого має бути офіційно прийнята на озброєння.

Для зовнішніх ринків ми в ініціативному порядку розробили і виготовили зразок  РЛС 90К6Е. Цей виріб розроблявся з урахуванням вимог міжнародних тендерів на постачання такої техніки.  Наразі ми готові до серійного виробництва РЛС і проводимо переговори з іноземними партнерами щодо умов постачання.

Нещодавно, в межах робочого візиту, КП «НВК «Іскра» відвідали Міністр оборони України Андрій  Таран, Заступник Міністра оборони України Олександр Миронюк та представники військових відомств. Під час цього візиту ми також продемонстрували РЛС 90К6Е. Пан міністр висловив побажання бачити таку техніку на озброєнні ЗС України. Ми готові виготовити версію радару, що відповідатиме вимогам ЗС України. Технічне завдання на такий радар затверджене, сподіваємось на відповідну фінансову підтримку з боку держави.

90К6Е — МОБІЛЬНИЙ ОГЛЯДОВИЙ 3D РАДІОЛОКАТОР

За якими напрямками була б цікава співпраця підприємства «Іскра» в рамках створюваного галузевого холдингу? Могла б «Іскра» бути партнером у спільних розробках з приватними підприємствами?

Об’єднання зусиль окремих підприємств радіолокаційної та суміжної тематики має спростити шлях від задуму до реалізації новітніх продуктів. Наразі в межах підприємств холдингу проводяться роботи з модернізації засобів радіоелектронної боротьби. Ми маємо ідеї створення перспективного комплексу радіоелектронної розвідки, сучасних контрбатарейних та багатофункціональних радарів.

Звісно, ми також співпрацюємо і з приватними підприємствами. Але нормативно-правова база, що діє на поточний момент, суттєво обмежує можливості такої співпраці. Сподіваємось, що розпочатий процес трансформації Концерну «Укроборонпром» і всієї оборонної галузі буде вчасно підтриманий на законодавчому рівні. Ефективне партнерство державних підприємств з приватними компаніями може спростити процес створення  інноваційних продуктів, особливо в галузі радіолокації та інших галузях радіоелектронної тематики.

 

Поделиться публикацией