ДАЛЬНІСТЬ НОВОЇ РОСІЙСЬКОЇ МБР «САРМАТ» БЛИЗЬКО 18 тис. км — «ИЗВЕСТИЯ»

У Росії оприлюднили характеристики перспективної російської важкої міжконтинентальної балістичної ракети-носія ядерних боєголовок РС-28 «Сармат», яка у майбутньому замінить на озброєнні російських ракетних військ стратегічного призначення МБР «Воєвода», більш відомі, як «Сатана»; тактико-технічні характеристики ракети оголосили на виставці «Армія-2019», повідомляє російське видання «Известия».

Вказується, що дальність «Сармата» становить близько 18 тисяч кілометрів, стартова маса ракети близько 200 тонн, вона несе до 10 тонн корисного навантаження (розділяєма головна частина індивідуального наведення з не менш, ніж п’ятнадцятьма бойовими блоками) і 178 тонн палива. Згадується також, що швидкість передстартової підготовки 35-метрової ракети скорочена до декількох десятків секунд, що в теорії дозволить їй конкурувати з мобільними ракетними комплексами «Тополь-М» та «Ярс», а її ефективність у чотири рази вища, ніж у згаданих МРК.

Якщо б договір СНО-2 набрав чинності, клас важких МБР припинив би своє існування. Однак у зв’язку з непідписанням договору вже у 2010-х роках з’явилися відомості про розробку в РФ важкої МБР на заміну перебуваючій на озброєнні «Сатані», найновіші з яких стали на бойове чергування у 1992 році. Офіційно «Сармат» анонсував у 2018 році президент Росії Володимир Путін.

1 лютого держсекретар США Майк Помпео анонсував вихід Сполучених Штатів з ДРСМД. США завершать вихід з Договору протягом шести місяців, якщо Росія не повернуться до виконання ДРСМД. Наступного дня президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія призупиняє участь у ДРСМД. 4 березня Путін підписав указ про припинення Росією виконання ДРСМД.

Раніше заступник держсекретаря США з контролю над озброєннями і міжнародної безпеки Андреа Томпсон заявила про те, що Сполучені Штати вимагають від Росії знищити ракету 9М729, наявністю якої Москва порушує ДРСМД — в цьому випадку угода може бути врятовано.

Поделиться публикацией