ГІПЕРЗВУКОВУ РАКЕТУ «ЦИРКОН» ВІЗЬМУТЬ НА ОЗБРОЄННЯ У 2022 РОЦІ

Новітню російську гіперзвукову ракету «Циркон» планується прийняти на озброєння у 2022 році. Про це 11 квітня повідомив ТАСС із посиланням на джерело в оборонно-промисловому комплексі.

«За планом корабельний комплекс з ракетою« Циркон »повинен бути прийнятий на озброєння в 2022 році», — сказав співрозмовник агентства.

Він уточнив, що випробування «циркону» з головного фрегата проекту 22350 «Адмірал Горшков» завершаються в поточному році. Корабель буде вражати гіперзвукової ракетою як берегові мішені, так і морські щити, що імітують кораблі супротивника.

У 2021 році, зазначив співрозмовник, відбудуться випробувальні стрільби «Цирконій» з борту головний багатоцільовий підводного човна проекту 885 (шифр «Ясень») «Северодвинск». «Перший запуск ракети з підводного човна планується виконати з надводного положення, другий — з-під води», — додав співрозмовник.

У НВО машинобудування (входить в корпорацію «Тактичне ракетне озброєння»), яке, за даними ЗМІ, розробило ракету «Циркон», відмовилися коментувати ТАСС надану джерелом інформацію.

Про плани створення гіперзвукової корабельної ракети «Циркон» повідомили в Міноборони в 2011 році. Випробування ракети, за даними ЗМІ, почалися в 2015 році. Вперше з корабля її запустили на початку січня цього року (за іншими даними — в кінці грудня 2019 року): фрегат «Адмірал Горшков» вистрілив «Цирконій» на дальність понад 500 км береговою мішені.

Президент РФ Володимир Путін у своєму посланні Федеральним зборам в лютому 2019 року заявив, що «Циркон» здатний розвивати швидкість близько 9 Махів і зможе вражати цілі на відстані понад 1 тис. км. Для запуску ракет «Циркон» використовується універсальний корабельний стрілецький комплекс (УКСК) 3С-14. Такими пусковими установками, зокрема, оснащені фрегати проекту 22350, корвети проекту 20380, у варіанті для підводних човнів — багатоцільові субмарини типу «Ясень».

Поделиться публикацией