«ГРОМАДСЬКЕ» ОПУБЛІКОВАЛО ПРОЕКТ КОНЦЕПЦІЇ ЗАКОНА ПРО АТО

Громадське отримало цей проект, який поки що займає три аркуші та складається з преамбули і шести пунктів. Водночас джерела Громадського, що надали документ, підкреслюють, що це не остаточна версія і до неї можуть бути внесені зміни та доповнення.

Петро Порошенко публічно заявив, що документ розробляється саме за його дорученням. Вже в преамбулі текст, анонсований тиждень тому Секретарем РНБО Турчиновим, визнає, що режим антитерористичної операції (або АТО), запроваджений в 2014 році, не дозволяє вирішити проблему звільнення окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Отже, нова концепція говорить про зовсім нове завдання, яке ставить Президент Порошенко: про деокупацію неконтрольованих Україною територій.

Режим АТО допоміг свого часу зупинити розширення російської агресії та локалізувати її — зазначає Громадське. Також він дозволив провести президентські, парламентські і місцеві вибори. Але зміна завдань потребує нових правових меж — звідси нова концепція.

«Запропонований законопроект якраз і має створити необхідні правові і організаційні умови для відновлення територіальної цілісності України у Донецькій і Луганській областях, розширюючи можливості для ЗСУ, інших військових формувань, водночас не виходячи за рамки Мінських домовленостей», — сказано в документі.

Проект підкреслює, що президент України отримає право застосовувати Збройні Сили України та інші військові формування у Луганські та Донецькій областях.

 

Поделиться публикацией
-->