ГОЛОВНОКОМАНДУВАЧ ЗСУ ЗАЛУЖНИЙ У 2022 РОЦІ ПРОПОНУВАВ СМІЛИВИЙ НАСТУПАЛЬНИЙ ПЛАН ВИХОДУ ДО АЗОВСЬКОГО МОРЯ

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний у 2022 році розглядав «зухвалий» і ризикований план контрнаступу в Запорізькій області, який міг змінити хід війни, але США виступили проти. Про це повідомляє Business Insider з посиланням на нову книгу кореспондента The Wall Street Journal Ярослава Трофімова Our Enemies Will Vanish («Згинуть наші воріженьки»).

«Якби це сталося тоді, коли він хотів, це могло б змінити хід війни, на краще чи на гірше… Залужний наполягав на сміливому і, за деякими спостереженнями, ризикованому контрнаступі у 2022 році, який так і не відбувся», – цитують у статті книгу. Це був план пробитися через окуповану частину Запорізької області, щоб розірвати так званий «сухопутний коридор» та ізолювати російські війська в Криму.

Зазначається, що під час обговорення із західними партнерами планів контрнаступу у 2022 році президент Зеленський і генерал Залужний виступали за наступ до Азовського моря через Запорізьку область. На той момент Росія не побудувала великих мінних полів і укріплень, які перешкодили контрнаступу 2023 року. У книзі зауважують, що такий крок був би складним завданням, тому що прорив мав бути водночас глибоким і таким широким, щоб не дати росіянам контратакувати й атакувати фланги сил наступу. Але якби план спрацював, Україна могла б «позбавити Москву її найбільшої нагороди у війні». Залужний підрахував, що для цього Україні потрібно лише 90 додаткових гаубиць і достатня кількість артилерійських боєприпасів. Існувала ймовірність, що ЗСУ могли б досягти чогось подібного, що зробили в Харківській області у вересні 2022 року, коли відвоювали тисячі квадратних кілометрів території.

Однак автор підкреслює, що коли відбувалося планування, Україна ще не продемонструвала жодних наступальних здібностей. Американські офіційні особи були насторожені. З точки зору США «провал був імовірним, а його наслідки – потенційно катастрофічними». Це могло призвести до стратегічної поразки, в результаті якої РФ могла захопити решту Запорізької області, а згодом і Дніпро.

Замість того, щоб підтримувати мету, якої хотіла Україна, США підштовхнули Україну зосередитися на іншій цілі південного контрнаступу: Херсоні. Це був безпечніший варіант, і ставки були меншими.

Високопоставлений чиновник Пентагону розповів авторові, що Залужний не погоджувався. Головком переконував, що Україна «повинна наступати там, де повинна, а не там, де може». Але США контролювали більшу частину військової допомоги, «тому суперечок було небагато – вибрали Херсон».

«Залужний хотів у 2022 році здійснити наступ з високим ризиком і високою винагородою. Однак цього так і не сталося, і неможливо знати напевно, як би це могло відбутися», – додає кореспондент. Зрештою, Україна почала контрнаступ на Запоріжжі, сподіваючись дійти до Азовського моря, але це сталося на рік пізніше, ніж планував Залужний. І цього разу Росія виявилася більш підготовленою.

Поделиться публикацией