В 2020 РОЦІ ВС РФ МОЖУТЬ ОТРИМАТИ УНІКАЛЬНИЙ АПАРАТ ЕКРАНОПЛАН А-050

Американське видання, що висвітлює питання розвитку військової техніки, з посиланням на російське посольство в Південній Африці, повідомило, що в цьому році ВС РФ можуть отримати унікальний апарат екраноплан А-050 «Чайка», який воно назвало «каспійських монстром».

Про це 19 травня ц.р. повідомив портал «Независимое военное обозрение».

Ця машина належить до класу суден на повітряній подушці. У роки холодної війни Радянський Союз створював і в дослідному варіанті використовував ці гібридні апарати, оскільки вони володіли унікальними властивостями, поєднуючи в собі якості літака і корабля.

За даними веб militaryfactory.com, одним із прикладів такої машини є екраноплан класу «Лунь». Його максимальна швидкість складала 550 кілометрів на годину, тобто, трохи менше, ніж у американського В-29 «Суперкрепость», який розвивав швидкість до 575 кілометрів на годину. «Лунь» ніс на борту шість протикорабельних ракет П-270 «Москіт», які обмежено використовуються на надводних кораблях, таких як есмінці проекту 956 і ракетні катери проекту 1241. Цей екраноплан міг підніматися на висоту більше 7 000 метрів.

Як повідомило ІА Sputnik News, новий екраноплан А-050 може бути оснащений надзвуковими ракетами подібними індійсько-російським ракетам PJ-10 BrahMos. Ці ракети є версією протикорабельної ракети П-800 «Онікс» (експортна версія «Яхонт»), і ними озброєні деякі кораблі індійських ВМС. За даними Центру стратегічних і міжнародних досліджень (Center for Strategic and International Studies) США, «БраМос» розвиває швидкість до М = 2,8 і має дальність пуску 500 кілометрів. Вона несе 300-кілограмову боегловку і призначена для ураження надводних кораблів і наземних цілей. Ракета може встановлюватися на підводні човни і надводні кораблі.

Поделиться публикацией