В УКРАЇНІ СУТТЄВО МОДЕРНІЗУВАЛИ СРР «КОЛЬЧУГА» — SECURITY TALKS

З програми SecurityTaks від 8 травня ц.р. стало відомо, що в Україні суттєво модернізували станцію радіотехнічної розвідки «Кольчуга», яка отримала нову назву «Кольчуга RDF-360».

При цьому орієнтовна експортна ціна української станції РТР складе $20 млн і на неї є чимало потенційних замовників
Попри це та певні напрацювання в створенні нового комплексу, поки що нічого не чутно про інтерес та фінансування цього проекту з боку держави. Розробник – приватна НВК «Спеціальне конструкторське бюро «Таргет», ядро якої складають колишні працівники ДАХК «Топаз», евакуйовані у 2014 році до Києва, навіть не має потрібних для серійного виробництва приміщень та обладнання.
При цьому, розробка документації на «Кольчугу RDF-360» (створену на повністю цифровій елементній базі) начебто вже завершена та прораховані потрібні витрати. Ба більше, вже створені дослідні зразки окремих нових компонентів станцій та пройшли їх попередні випробування.

Нова антена модернізованої «Кольчуги»

«Я обраховував і створював технологію, і все це у мене записано — яке обладнання (необхідно), скільки воно коштує. Зв’язувався з усіма дилерами з постачання цього обладнання. Визначився які площі нам потрібні, щоб там розмістити один комплекс і зібрати його», — розповів заступник директора НВК СКБ «Таргет» Юрій Рябкін в інтерв’ю програмі «Security Talks» на телеканалі Апостроф TV.


Пасивна СРР «Кольчуга» працює за принципом тропосферного розповсюдження
Варто відзначити, що попри набагато більші за попередника технічні можливості, нова вітчизняна СРР має менше компонентів (чисельність платформ комплексу з восьми машин вдалося зменшити до чотирьох, за рахунок переходу з аналогової елементної бази на цифрову) й навіть меншу ціну (ціна СРР «Кольчуга-М» у 2011 році становила близько $25 млн).

Зверху виробничі потужності ДАКХ «Топаз». Знизу — місце де намагаються створити нову СРР спеціалісти НВК СКБ «Таргет»
«Я можу сказати, це загалом (вартість комплексу) десь на рівні 200 млн грн, ну або 8 мільйонів доларів. Ну а що таке $8 млн — якщо зовнішня ціна цього виробу буде не менше 20 (млн доларів США)? Ну не менше 20 стоятиме він … по аналогії, по кон’юнктурі ринку», — зауважив Юрій Рябкін.

Заступник директора НВК СКБ «Таргет» Юрій Рябкін

На кожній з чотирьох машин комплексу «Кольчуга RDF-360» встановлені антени різних типіТакі станції потенційно мають дуже значний попит серед закордонних замовників. За попередніми підрахунками, в разі початку виробництва (на підприємстві впевнені, що зможуть виготовляти 2-3 комплекси на рік, при набутті відповідних приміщень та обладнання), мова може йти про чотири десятки комплексів (старі версії, що виготовляли на «Топазі», закупалися дуже охоче – мова йде приблизно про 80 українських станцій поставлених за кордон до 2014 року).
СРР «Кольчуга RDF-360» задатна «бачити» наземні цілі на 700 км, а повітряні на 450 км
«40 (комплексів) може бути. Найближчі 3-5 років, 40 запросто. І ті переговори, які ми вели, вони кажуть, що народ готовий купувати», — відзначив інший заступник директора НВК СКБ «Таргет» Віталій Яковлєв.

Заступник директора НВК СКБ «Таргет» Віталій Яковлєв

Одна з чотирьох машин комплексу «Кольчуга RDF-360» одночасно є й командним центром
Нагадаємо, вперше автоматична станція радіотехнічної розвідки «Кольчуга RDF-360» була представлена на виставці «Зброя та Безпека-2019». Оновлений виріб здатен виявляти наземні цілі на дальності 600-700 км, а повітряні на дальності до 450 км. Комплекс може в режимі реального часу супроводжувати до 200 цілей.

СРР «Кольчуга RDF-360» був представлений на «Зброя та Безпека-2019»
Однак, як бачимо, через 1,5 роки після презентації, новин щодо зацікавленості у початку виробництва Держава не виказала (хоч можливості окремих компонентів СРР демонструвалися військовим).
Один з модулів нової пасивної системи радіотехнічної розвідки «Кольчуга SDT-360» від компанії НВК СКБ «Таргет» представлений у грудні 2020 року делегації Бразилії
Більш того, нечутно навіть про модернізацію тих старих станцій «Кольчуга», які вже стоять на озброєнні ЗСУ (поставлено близько 20 станцій), хоч нова функція пасивного виявлення повітряних цілей (відсутня на звичайних СРР) на дальності до 450 км їм явно не стане на заваді.
В травні 2020 року ДП «Укроборонсервіс» представило відновлений після тривалого простою комплекс радіотехнічної розвідки «Кольчуга-КЕ»

При цьому відомо, що така модернізація вже відпрацьована й проводилась спеціалістами НВК СКБ «Таргет» для закордонних замовників на старих комплексах (придбаних в минулі роки).

Поделиться публикацией