В УКРАЇНІ СИСТЕМА ЕКСПОРТНОГО КОНТРОЛЮ НЕ БУЛА ПРИСТОСОВАНА ДО ВІЙСЬКОВОГО ВАРІАНТУ — КОЛИШНІЙ АТАШЕ З ПИТАНЬ ОБОРОНИ В США

З початком війни виявилося, що українська система, в тому числі і експортного контролю, не зовсім пристосована до військового варіанту, вона була створена для реагування на конкретні загрози більш мирного часу.

Про це в інтерв’ю інформаційному агентству «Оборонно-промисловий кур’єр», повідомив аташе з питань оборони України в США у 2015 — 2018 рр. генерал Володимир Гаврилов.

Зокрема, він повідомив, що між Україною і США абсолютно не стикувалися системи супроводження озброєнь, розробок, були різні стандарти та взагалі бачення, і тому з самого початку війни стало питання, яким чином нашу військово-технічну систему пристосувати і адаптувати до американських вимог. Американська система більш бюрократизована, але вони вважають її ефективною.

Генерал додав, що з боку України треба було дуже багато зробити на законодавчому і урядовому  рівнях, щоб налагодити взаємодії міжвідомчих органів.

«Більш активну позицію мало займати Міністерство оборони України. Вони повинні були бути ентузіастами і мотиваторами, а вийшло так, що кожні невеликі зміни, які потребувалися з нашої сторони йшли під тиском американців», — зазначив В.Гаврилов, пояснюючи зволікання ВТС між двома країнами.

Співбесідник поінформував, що нерідко «американці все підказували, а українці погоджувалися і нічого не робили».

На думку колишнього аташе з питань оборони в США, в Україні застаріла система прийняття рішень, централізована піраміда управління абсолютно радянська, а також має місце відсутність повноважень на нижній та середній ланках для вирішення оперативних питань, відсутність персоналу з володінням англійською мовою, а також відсутність розуміння урядом питання захисту наземних технологій.

Поделиться публикацией