В УКРАЇНІ РОЗРОБЛЯЮТЬ ПЕРСПЕКТИВНИЙ МОБІЛЬНИЙ ЗРК «МИСЛИВЕЦЬ»

Кілька оборонних підприємств України створили альянс для створення перспективного модульного зенітно-ракетного комплексу ближнього радіуса дії «Мисливець».

Про це в коментарі Оборонно-промисловому кур’єру розповів заступник директора Казенного підприємства спеціального приладобудування «Арсенал» Олександр Клочко, повідомляє Defence Express.

За зенітно-ракетну частину відповідає КП СПБ «Арсенал», яким вже розроблено озброєний двома зенітними керованими ракетами бойовий модуль «Дует». Він може бути укомплектований різними ракетами ПЗРК – як старими модифікаціями радянських часів, так і перспективними зразками.

 

190131 Miclivec 5

Бойовий модуль «Дует» на стенді КП СПБ «Арсенал» на виставці «Зброя та Безпека-2018». Жовтень 2018 року

Своєю чергою «Дует» базується на станції дистанційного керування зброєю «Ахиллес» від приватної компанії Diamond Defense Systems, напрацюваннями якої поділився Defence Express. Також в розробці збираються використовувати оптоелектронну комп’ютеризовану мультифункціональну систему вогневого контролю від ТОВ «Рода-комп’ютер», яка займається виготовленням захищеної комп’ютерної техніки для забезпечення військових потреб.

 

Базовим боєприпасам для «Дуету» має стати модернізована зенітна ракета «Ігла-1V1», діапазон дії якої на 25-30% більший в порівняні зі старими «Ігла» та «Ігла-1» й має захист від інфрачервоних пасток.

 

190131 Miclivec 1

Модернізована зенітна ракета «Ігла-1V1» та бойовий модуль «Дует» від КП СПБ «Арсенал» / Фото: Diamond Defense Systems

За задумом, «Мисливець» матиме два блоки «Дуетів» (4 ракети) на турелі «Ахиллес», яка буде встановлена на легку броньовану машину (наприклад «Тритон» чи «Козак-2М»). Для збільшення радіусу дії виявлення цілей комплекс може бути оснащений додатковими оптичними станціями та РЛС.

Подібне компонування дозволить отримати добре захищений, невеликий за розмірами й високомобільний комплекс боротьби з низьковисотними цілями (гелікоптери, БПЛА, штурмові літаки та ін.).

 

190131 Miclivec 2

Станція дистанційного керування зброєю (турель) «Ахиллес» та компоненти оптоелектронної комп’ютеризованої мультифункціональної системи вогневого контролю від ТОВ «Рода-комп’ютер» / Фото: Diamond Defense Systems

За потреби вогнева частина комплексу може бути встановлена й стаціонарно.

Крім того, станції дистанційного керування зброєю «Ахиллес» має модульну структуру, що дозволяє ставити на нього й інше озброєння (кулемети чи ПТРК).

 

190131 Miclivec 3

Проект станції дистанційного керування зброєю «Ахиллес» з двома блоками (4 ПЗРК) бойового модуля «Дует» / Фото: Diamond Defense Systems

Варто додати, що в подальших планах «Арсенала» розробка на базі «Мисливця» мобільного інноваційного протитанкового (чи гібридного ПТРК+ПЗРК) комплексу з радіусом дії 7-8 км.

За задумом фахівців, така мобільна ПТРК буде мати до 4 пускових та до 8 ракет для перезаряджання й зможе стріляти по цілях не перебуваючи на передовій по нависній траєкторії, використовуючи принцип «вистрілів та забув». Попереднє виявлення потенційних цілей буде здійснюватися за допомогою БПЛА суміжних підрозділів чи власним важким коптером, який буде «підскоком» запускатися з позиції «Мисливця» на 100-200 метрів висоти та за допомогою апаратури зможе виявити потенційні цілі на дистанції до 10 км.

 

190131 Miclivec 4

Проект станції дистанційного керування зброєю «Ахиллес» у варіантах з 4 ПТРК та «гібридному» — 2 ПТРК+2 ПЗРК / Фото: Diamond Defense Systems

Сама протитанкова ракета буде мати невелику бойову частину (3-4 кг) й запускатися у заданому розвідкою напрямку (азимуту). Її наведення на кінцевому етапі (при висоті 1- 1,5 км та дальності до цілі 3 км) зможе здійснюватися за допомогою модернізованої інфрачервоної головки самонаведення по тепловому випромінюванню, яка сама вибере ціль. Для пріоритетності вибору цілей та більшої точності головка буде мати систему розпізнавання образів. Також розглядається додаткове оснащення ракети системою теленаведення.

Defence Express

Поделиться публикацией