В УКРАЇНІ РОЗРОБЛЕНО СИСТЕМУ НАВЕДЕННЯ РАКЕТНОГО КОМПЛЕКСУ «НЕПТУН» НА ЦІЛЬ

На державному підприємстві «Радіовимірювач» закінчуються роботи з виготовлення та перевірки двох нових «загоризонтних» РЛС «Мінерал-У» (розроблених ДП «Квант-Радіолокація»), котрі мають виявляти та націлювати крилаті ракети Р-360 «Нептун» на ворожі кораблі.

Про це йдеться в програмі Security Talks.

Наразі майже готові вироби очікують власне шасі, на яких вони будуть змонтовані та почнуть випробування у складі берегової версії наземного комплексу РК-360МЦ «Нептун».

«Ви бачите дві радіолокаційні станції цього комплексу («Нептун»). Зараз проходить процес налаштування цих станцій та підготовки до монтажу на шасі, які будуть поставлені найближчим часом», — розповів в інтерв’ю Security talks директор ДП «НДІ радіолокаційних систем «Квант-Радіолокація» Едуард Касапов.

Дослідно-конструкторська робота на ці вироби була замовлена ще у 2018 році, а наприкінці (у грудні) 2019 було укладено угоду на виготовлення двох дослідних зразків. Однак спочатку розглядалася вітчизняна колісна база.

«Спочатку комплекс «Мінерал» був створений, як корабельний – «Мінерал-МЕ» (аналогічний стоїть на СРК по темі «Лагуна» — «Сімферополь»). На даний час ми створили береговий. Документація розроблялася для КрАЗ, наші агенти готувалися для того, щоб монтувати обладнання на КрАЗі, але так сталося, що проблеми, які виникли на підприємстві («АвтоКрАЗ») змусили переглянути це питання. На сьогодні прийняте рішення щодо використання Tatra», — відзначив Едуард Касапов.

«Комплекс не проходив ще випробувань, тому польові випробування будуть вже проходити на базі Tatra, на цих машинах. Він буде виготовлений до кінця цього року, а далі все буде залежати від замовлень, які будуть до нас надходити», — додав він.

Варто додати, що наземний комплекс «Мінерал-У» призначений для видання цілевказівки ракетним комплексам в тому числі й РК-360МЦ «Нептун». Він має пасивний і активний канали. Загалом це пасивна станція (яка працює за принципами подібними до роботи комплексу «Кольчуга»), але у випадках, коли потрібно провести дорозвідку, можна використовувати й активний канал. Також проектом передбачені й радіопрозорі укриття для таких станцій.

УСПУ-360 «Нептун» на шасі КрАЗ-7634НЕ 8х8 та шасі Tatra T 815-7T3R41 8х8 1R у колісній формулі 8×8, яке власне й розглядається як заміна «КрАЗ»

Нагадаємо, перший береговий комплекс РК-360МЦ «Нептун», за планом має бути виготовлений у першому кварталі наступного року. Він буде складатися з 4 пускових установок (УСПУ-360) 4 транспортно-заряджаючих машин (ТЗМ-360), 4 транспортних машин (ТМ-360) та одного рухомого командного пункту (РКП-360).

Загалом, один дивізіон комплексу має на озброєнні 72 крилаті ракети Р-360 «Нептун» пуски яких (4 на кожній УСПУ) можуть відбуватися кожні 3-5 секунд. Наразі відомо про попереднє замовлення на три таких дивізіони.

Поделиться публикацией