ПОТРІБНО СТВОРИТИ ОРГАН, ЯКИЙ ВІДПОВІДАТИМЕ ЗА ФОРМУВАННЯ ДЕРЖАВНОЇ МОРСЬКОЇ ПОЛІТИКИ — ВІЦЕ-АДМІРАЛ ГАЙДУК

В Україні потрібно створити орган, який відповідатиме за формування державної морської політики на внутрішньому і зовнішньому рівнях

Про це заявив командувач ВМС України (2014-2016) віце-адмірал Сергій Гайдук під час круглого столу в Укрінформі «Відносини Україна — НАТО в контексті ситуації в Чорноморському регіоні».

«Питання, яке ми повинні задати самі собі: а хто ж у нас в державі є формувачем державної морської політики? Україна ратифікувала Міжнародну конвенцію з морського права 1982 року, яка чітко визначає види морської діяльності, що знаходяться в площині відповідальності окремих міністерств. А спільного органу, який би стояв над міністерствами, немає », — підкреслив Гайдук.

На його думку, відсутність органу стратегічного планування морської політики призводить до ситуативних і часто непродуманим рішенням в цій сфері.

«На саму влади ми будуємо корвети, при іншій — катери прибережного плавання. Або в Стратегічному оборонному бюлетені визначаємо нереальні завдання — наприклад, відновлення структури ВМС в Криму після його звільнення до 2020 року. І цей бюлетень кладеться в основу державної програми стратегічного розвитку ЗС України, затверджений указом Президента і розглядають на варшавському саміті НАТО. Ми говоримо, наприклад, про стратегію ВМС України, яка будується від свого узбережжя, хоча світові тенденції показують, що з ворогом треба боротися від його берегів », — підкреслив Гайдук.

Він повідомив, що група фахівців уже розробила концепцію такого органу і планує у вересні на міжнародній конференції в Миколаєві провести закриту сесію за участю експертів, на якому представить цей документ.

Віце-адмірал нагадав, що в Україні досі немає головного документа в цій сфері, а саме закону про морську політику, тому не йдеться про якийсь системної, планової, послідовної діяльності держави в цій сфері.

«В українських документах стратегічного планування немає національної стратегії морської безпеки, як це є в країнах НАТО. Це повне ігнорування нормативно-правових процесів, які пов’язані з морської і річкової діяльністю », — підкреслив віце-адмірал.

На його переконання, такі прогалини в законодавстві і державному управлінні значно обмежують можливості України у військово-морському співробітництві з НАТО.

 

 

 

Поделиться публикацией