В США ЗРОБИЛИ КРОК ДО ВІДМОВИ ВІД ІМПОРТУ З РФ ЯДЕРНОГО ПАЛИВА

США повинні будуть закупити тонни американського палива для ядерних реакторів, згідно із положеннями закону, ухваленого Конгресом.

Про це 15 грудня ц.р. повідомив Укрінформ, посилаючись на Bloomberg.

Закон, ухвалений Сенатом раніше цього тижня, пройшов голосування у Палаті представників у четвер і тепер має бути підписаний президентом США Джо Байденом.

Положення закону про ядерне паливо є частиною ширшого плану із відновлення внутрішнього ланцюга постачання урану в США та поступової відмови від імпорту з РФ, яка є найбільшим іноземним постачальником урану в країну.

Ухвалені плани вимагатимуть від Міністерства енергетики США закупити щонайменше 20 метричних тонн реакторного палива, відомого як HALEU, в американських компаній до кінця 2027 року.

Однак багатомільйонне фінансування цих зусиль зупинилося у Сенаті після того, як республіканці заблокували законопроєкт про допомогу Україні, який передбачав виділення цих коштів.

Водночас законопроєкт про повну заборону імпорту російського урану після 2028 року, ухвалений Палатою представників, наразі перебуває на розгляді у Сенаті.

 

Поделиться публикацией