В США ГОТОВІ ВИВЕЗТИ ЯДЕРНУ ЗБРОЮ З ТУРЕЧЧИНИ

На тлі зростаючої напруженості між Анкарою і Вашингтоном США заявили, що Держдеп і Міненерго країни готові надати можливість вивезти приблизно 50 одиниць тактичної ядерної зброї з американської авіабази Інджирлік, розміщеної на півдні Туреччини.

Таку інформацію 15 жовтня ц.р. повідомив The New York Times з посиланням на власні джерела.

Співробітники Держдепу та Міненерго на даний момент, розробляють план безпечного вивезення зброї.

Як зазначає газета, фактично це зброя опинилася в заручниках у президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана, адже його вивезення з авіабази де-факто буде кінцем американо-турецького співробітництва.

«Я думаю, це вперше, коли країна з ядерною зброєю США буквально обстрілювала артилерією американські сили», — заявив минулого тижня Джеффрі Льюїс з некомерційної організації James Martin Center, вивчає питання нерозповсюдження.

15 жовтня США ввели санкції проти Міноборони і Міненерго Туреччини, а також керівників цих міністерств Хулуси Акар і Фатіха Донмеза. У список потрапив і голова МВС Сулейман Сойлу. Нові обмеження Вашингтон пояснив діями турецьких військових на півночі Сирії.

Раніше президент США Дональд Трамп оголосив про намір ввести санкції проти Туреччини у відповідь на її дії в Сирії. Трамп пригрозив скасувати договір про торгівлю з Туреччиною на 100 мільярдів доларів і підвищити на 50% тарифи на турецьку сталь.

 

Поделиться публикацией