В США ВИПРОБУВАЛИ ЛІТАЛЬНИЙ АПАРАТ, ЩО КЕРУЄТЬСЯ ШТУЧНИМ ІНТЕЛЕКТОМ

США випробували літальний апарат Kratos UTAP-22 Mako керований штучним інтелектом системи Skyborg.

Про це 18 травня ц.р. повідомив Мілітарний, посилаючись на Flight Global.

Випробувальний політ відбувся неподалік від авіабази Тіндалл у Флориді.

Під час випробувального польоту 29 квітня 2021 року, що тривав 2 години 10 хвилин, система Skyborg продемонструвала декілька «основоположних методів поведінки», необхідних для характеризації роботи автономної системи як безпечну.

Повітряні сили США назвали це першим етапом випробувань з циклу, що триватиме упродовж декількох наступних місяців.

Завданням Skyborg є створення програмного та апаратного забезпечення для автономного управління веденими літаками, що б могли літати та брати участь у повітряних боях разом з пілотованими винищувачами.

Майбутні випробувальні польоти мають продемонструвати можливість прямого пілотування системою Skyborg безекіпажних (ведених) апаратів з керованих літаків.

У грудні минулого року Міністерство оборони США уклало контракти з компаніями Boeing, General Atomics та Kratos на проведення льотних випробувань своїх прототипів безекіпажних літаків керованих системою Skyborg.

Як повідомлено, за умовами угоди, всі прототипи повинні бути зібрані до кінця травня 2021 року.

Початкові льотні випробування повинні стартувати не пізніше липня. Контракти були підписані в рамках програми Skyborg.

США оголосили тендер Skyborg навесні 2020 року. Він передбачає створення відносно дешевих безпілотних ведених і «мозку» для них – системи штучного інтелекту, яка буде керувати такими апаратами.

Вартість нових безекіпажних літаків не повинна перевищувати 20 мільйонів доларів. Згідно з діючими планами, Повітряні сили США мають намір прийняти на озброєння цих літальних апаратів вже у 2023 році.

Поделиться публикацией