В РФ ЧЕРЕЗ СУД ДОВОДЯТЬ ЗАГИБЕЛЬ СОЛДАТІВ В УКРАЇНІ — ЗМІ

Російська армія залишає на полях боїв в Україні сотні тіл своїх солдатів. Їхню смерть доводиться доводити через суд — дослідження «Верстки».

З літа 2022 року до російських судів надійшло понад 170 позовів про визнання російських військових загиблими або безвісно відсутніми, виявила «Верстка». Із заявами звертаються родичі, військові прокурори та командири військових частин. Російські суди рідко публікують рішення у таких справах, але «Верстка» знайшла та вивчила 18 судових актів, які лежать у відкритому доступі на сайтах судів. У всіх випадках йдеться про російських військових, які загинули на війні в Україні у 2022-2023 роках.

До судової процедури вдаються у трьох випадках — якщо тяжко пораненого солдата кинули на поле бою і з того часу про нього нічого не відомо, якщо солдата було вбито, але його труп не забрали, а також тіло розірвало на такі маленькі частини, що зібрати їх не вийшло. Суддя визнає солдата померлим, якщо позивачі мають докази — фотографії з місця бою, свідчення товаришів по службі. Перші такі позови в червні 2022 року подали сім’ї моряків крейсера «Москва», що затонув.

Після цього випадку, як з’ясувала «Верстка», судитися почали не лише родичі, а й командири військових частин, які зазнали великих втрат. Так до суду надійшли справи про визнання загиблими солдатів із підрозділів, розгромлених під Харковом, Ізюмом, Авдіївкою та Вугледаром.

Поделиться публикацией