В РНБО УЗГОДИЛИ МОДЕЛЬ РЕФОРМУВАННЯ І АУДИТУ «УКРОБОРОНПРОМУ»

У Раді національної безпеки і оборони відбулася координаційна нарада з питань реформування військово-промислового комплексу за участю керівництва держконцерну «Укроборонпром», членів РНБО і представників американського уряду. Учасники наради визначились з моделлю реформування «Укроборонпрому» і погодили проведення всебічного аудиту концерну, повідомляє прес-центр РНБО.

«За підсумками наради було прийнято рішення про державний орган, який повинен виконувати функцію акціонера ГК» Укроборонпром «, про структуру та принципи формування і роботи наглядової ради, побудови маркетингової стратегії і системи продажів в ГК «Укроборонпром». Крім того, учасники наради дійшли згоди з питання проведення всебічного аудиту концерну», — йдеться в повідомленні, поширеному ввечері 9 серпня.

Секретар РНБО Олександр Данилюк висловив упевненість, що «Укроборонпром» повинен стати прикладом ефективної системи управління державною компанією. «З огляду на специфіку, це повинен бути бізнес з чіткою основною місією — забезпеченням українських військових всім необхідним», — додав він.

У нараді брали участь члени наглядової ради «Укроборонпрому», гендиректор концерну Павло Букін, радники секретаря і співробітники апарату РНБО. Уряд США представляли старший радник з питань військово-промислового комплексу України Дональд Вінтер, тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор, співробітники американського посольства і оборонних відомств.

Як повідомлялося, 26 вересня «Укроборонпром» має намір провести аукціон на надання послуг незалежного аудиту із залученням міжнародних експертів в рамках оголошеного 22 липня тендера на очікувану суму 32,5 млн грн. Кінцевий термін подання тендерних пропозицій — 21 серпня, остаточний термін аудиту — 10 квітень 2021 року. За даними джерел, в числі претендентів на надання послуг міжнародного фінаудиту «Укроборонпрому», відомі міжнародні Ernst & Young, Baker Tilly і Grant Thornton.

Президент України Петро Порошенко під час засідання РНБО 6 березня 2019 р. вказав на необхідність проведення незалежного міжнародного аудиту «Укроборонопрома» і введення до складу наглядової ради держконцерну фахівців з держав НАТО. З ініціативи президента РНБО доручила Кабміну розробити реформу управління ОПК, зокрема, опрацювати можливість створення нового органу виконавчої влади для реалізації державної політики в цій сфері та управління державними підприємствами ОПК.

Порошенко озвучив ці ініціативи на тлі публікації журналістського розслідування про масштабну корупцію в «Укроборонпрому» і заяви посла США Марі Йованович про необхідність незалежного аудиту держконцерну.

Поделиться публикацией