В РНБО ВІДБУЛОСЯ ЗАСІДАННЯ МІЖВІДОМЧОЇ РОБОЧОЇ ГРУПИ З РОЗРОБКИ СТРАТЕГІЇ МОРСЬКОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Під головуванням Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олексія Данілова в Апараті РНБО України відбулося засідання міжвідомчої робочої групи з розробки Стратегії морської безпеки України.

Про це  9 вересня ц.р. повідомили в пресслужбі РНБО.

За словами Олексія Данілова, морська безпека посідає важливе місце в системі національної безпеки держави, і розробка відповідної стратегії є одним із ключових завдань, які поставив Президент України Володимир Зеленський.

Президент України 8 вересня 2021 року своїм Указом № 459/2021 увів у дію рішення РНБО України від 20 серпня 2021 року «Щодо розвитку Військово-Морських Сил Збройних Сил України до 2031 року». За словами Секретаря РНБО України, військовій складовій має приділятися особлива увага під час розробки Стратегії морської безпеки України.

На презентації структури Стратегії морської безпеки України зазначено, що під час її розробки в Апараті РНБО України були враховані всі необхідні вітчизняні закони та нормативно-правові акти, міжнародні документи з морського права, а також досвід провідних країн світу з розробки та імплементації відповідних стратегій.

Також наголошено, що морська безпека України має будуватися на принципах внутрішньої інтегрованості та міжнародного співробітництва. Зокрема, морську безпеку України необхідно розглядати в контексті безпеки Балто-Чорноморського регіону та міжнародної морської безпеки, адже агресивні дії РФ у Чорному та Азовському морях загрожують не лише нашій безпеці.

За результатами засідання ухвалено протокольне рішення щодо взяття за основу структури Стратегії морської безпеки України та затвердження плану підготовки проєкту Стратегії.

Участь у засіданні взяли командувач Військово-Морських Сил ЗСУ контр-адмірал Олексій Неїжпапа, заступник Міністра внутрішніх справ України Богдан Драп’ятий, заступник Міністра закордонних справ України Василь Бондар, заступник Міністра інфраструктури України Юрій Васьков, заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Андрій Сменковський, представники Офісу Президента України, Служби безпеки України, Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України, Міністерства енергетики України, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Міністерства з питань реінтеграції ТОТ України, ГУР МОУ, громадянського суспільства, фахівці Апарату РНБО України.

 

Поделиться публикацией