В ПІВДЕННІЙ КОРЕЇ ДОПУСТИЛИ МОЖЛИВІСТЬ ПЕРЕДАЧІ ЗБРОЇ УКРАЇНІ

Сеул може розширити підтримку України за межі гуманітарної та економічної допомоги, якщо вона зазнає широкомасштабного нападу на цивільне населення.

Про це 19 квітня ц.р. повідомив портал DT,UA, посилаючись на Reuters та заяву президента Південної Кореї Юна Сок Йоля. Зокрема, він вперше сигналізвав про можливість зміни своєї позиції проти надання озброєння Україні.

В інтерв’ю Reuters напередодні свого візиту до США наступного тижня Юн сказав, що його уряд вивчає можливість допомогти захистити і відбудувати Україну, подібно до того, як Південна Корея отримувала міжнародну допомогу під час Корейської війни 1950-53 років.

«Якщо виникне ситуація, з якою міжнародна спільнота не може миритися, наприклад, будь-який широкомасштабний напад на цивільне населення, масове вбивство або серйозне порушення законів війни, нам може бути складно наполягати лише на гуманітарній або фінансовій підтримці», — сказав Юн.

Це перший випадок, коли Сеул висловив готовність надати Україні зброю, більш ніж через рік після того, як виключив можливість надання летальної допомоги.

Ключовий союзник США і великий виробник артилерійських боєприпасів, Південна Корея досі намагалася уникати антагонізму з Москвою через роботу корейських компаній у РФ,  а також вплив Росії на Північну Корею, попри зростання тиску з боку західних країн щодо поставок зброї.

«Я вважаю, що не буде жодних обмежень у підтримці захисту і відновлення країни, яка зазнала незаконного вторгнення, як за міжнародним, так і за внутрішнім законодавством. Однак, враховуючи наші відносини зі сторонами, що беруть участь у війні, і розвиток подій на полі бою, ми вживатимемо найбільш доцільних заходів», — сказав Юн.

Наступного тижня він відвідає Вашингтон, де зустрінеться з президентом США Джо Байденом на саміті з нагоди 70-річчя альянсу двох країн.

Під час саміту Юн заявив, що буде вимагати «відчутних результатів» щодо зусиль союзників, спрямованих на поліпшення реагування на нові загрози з боку Північної Кореї, яка активізувала військові випробування і минулого тижня запустила свою першу міжконтинентальну балістичну ракету на твердому паливі.

Поделиться публикацией