В МІНЕКОНОМІКИ ВИСТУПАЮТЬ ПРОТИ НАДАННЯ ПРИВАТНИМ ПІДПРИЄМСТВАМ ПОВНОВАЖЕНЬ НА ЗДІЙСНЕННЯ ЕКСПОРТУ ПОСЕРЕДНИЦЬКИХ ПОСЛУГ ВІЙСЬКОВОГО ПРИЗНАЧЕННЯ

В Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України виступають проти надання повноважень на право здійснення експорту посередницьких (брокерських) послуг військового призначення приватним підприємствам, зазначивши, що це питання є передчасним.

Це стало відомо агентству «Оборонно-промисловий кур’єр» від джерела в уряді.

Зокрема, за словами співбесідника агентства, нині Мінекономіки стоїть на позиції необхідності розробки передусім критеріїв визначення наявності власного виробництва для кожного з приватних підприємств, які мають намір виходити на світовий ринок озброєнь самостійно, тобто, під наглядом держави, але без спецекспортера.

Це, у свою чергу, виключає можливість надання, на нинішньому етапі, повноважень на право здійснення імпорту/експорту товарів військового призначення та товарів, які містять відомості із державною таємницею для приватних підприємств. Представник уряду зазначив, що таке рішення було прийнято на робочій нараді в Мінекономрозвитку під головуванням заступниці міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Світлани Панаіотіді.

Так само, передчасним розгляд цього питання вважають і в профільному комітеті парламенту. Зокрема, присутній на нараді голова Комітету ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич висловив таку позицію.

Водночас, представники недержавних профільних об’єднань та аналітичних структур вважають, що питання надання повноважень на право здійснення брокерських послуг для приватних підприємств є важливим чинником забезпечення зростання та розвитку. А затягування його розгляду шкодить розвитку приватного сектору ОПК.

Зокрема, в Лізі оборонних підприємств України (налічує майже 70 підприємств – «ОПК») переконанні, що не всі приватні підприємства будуть отримувати повноваження на самостійне здійснення експорту оборонної продукції, а деякі з них будуть здатні реалізовувати 1-2 контракти щороку. То ж, багатьом підприємствам приватного сектору ОПК не потрібно буде тримати на підприємстві власні представництва з експортного контролю.  В разі експорту вони будуть вимушені звертатись до державних спецекспортерів. Якщо б існували приватні спецекспортери, то підприємства мали б вибір, і могли б звертатися до приватників, які надавали б послуги, аналогічні тим, що надають державні спеціальні експортери.

Так само і в Центрі досліджень армії, конверсії та роззброєння вважають, що загальна ідеологія лібералізації ринку в Україні має передбачати появу приватних спецекспортерів, тобто таких приватних підприємств, які б мали право на здійснення експорту посередницьких послуг військового призначення на світовому ринку озброєнь. Це утворило б певну конкуренцію і за рахунок неї були забезпечені спрощенні умови для виходу на світовий ринок озброєнь приватних підприємств. Що стосується нинішніх результатів роботи приватних підприємств та аргументів про те, що приватники частіше звертаються до державних спецекспортерів, то вважають в ЦДАКР, приватний сектор ОПК має ще сьогодні замалий досвід роботи на світовому ринку озброєнь, а у подальшому він буде успішно конкурувати з державним сектором. То ж, неможливо штучно стримувати розвиток приватних підприємств. «Це також дозволить в Україні збільшити показники збройного експорту», — резюмували в ЦДАКР.

Поделиться публикацией