В КАНАДІ РОЗПОЧНЕТЬСЯ БУДІВНИЦТВО СТАРТОВОГО КОМПЛЕКСУ ДЛЯ ЗАПУСКІВ КОСМІЧНИХ АПАРАТІВ НА УКРАЇНСЬКОМУ РАКЕТОНОСІЇ

Наприкінці 2021 року в канадській провінції Нова Скотія розпочнеться будівництво стартового комплексу для запусків космічних апаратів на українському ракетоносії “Циклон 4М”.

Про це 20 жовтня ц.р. повідомив портал Мілітарний з посиланням на міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олега Уруського.

На даний час вирішені всі бюрократичні питання з обох сторін.

Вже наприкінці 2021 року в канадській провінції Нова Скотія розпочнеться будівництво стартового комплексу для запусків космічних апаратів на українському ракетоносії “Циклон 4М”.

Вже обговорено деталі реалізації цього амбітного проєкту з президентом та головним виконавчим директором канадської компанії Maritime Launch Services LTD Стівом Матьє.

У проєкті беруть участь вітчизняні державні підприємства – “Конструкторське бюро “Південне” та “Виробниче об’єднання Південний машинобудівний завод імені О.М. Макарова”.

Мінстратегпром у межах своїх повноважень готовий надавати сприяння підприємствам космічної галузі України під час реалізації проєкту.

Також повідомлено, про попередні домовленості з компаніями з США щодо запуску їхніх супутників українським ракетою-носієм “Циклон-4М”. Перший запуск планується орієнтовно на кінець 2023 року.

Реалізація окремих аспектів українсько-канадського проєкту “Циклон-4М” передбачена Загальнодержавною цільовою науково-технічною космічною програмою України на 2021-2025 роки.

Нагадаємо, ще у 2017 році було повідомлено, що у канадській провінції Нова Скотія зареєстрували компанію з українськими та американськими коріннями “Maritime Launch Services”.

Тоді повідомлялось, що виконавчим директором компанії є Джон Ізелла, який має 35-річний досвід інженера та бізнесмена в космічній галузі.

У серпні 2021 року стало відомо, що КБ “Південне” працює над уніфікацією третього (верхнього) ступеня ракети-носія “Циклон-4”. Окрім третього ступеня відповідні роботи тривають і на пристрої відділення супутників бандажного типу й обтічника.

Поделиться публикацией