В ЗОНІ БОЙОВИХ ДІЙ ЗАФІКСОВАНО ЗАГОСТРЕННЯ ВІДНОСИН МІЖ ПІДРОЗДІЛАМИ ЗС РФ ТА ПВК ВАГНЕРА

Командир 72 мотострілецької бригади ЗС РФ підполковник Роман Веневітін записав відео, у якому звинуватив найманців із ПВК “Вагнер” у викраденні техніки та катуванні російських солдат. Відео оприлюднили в соціальних мережах, повідомив “Мілітарний”.

Російський підполковник, якого раніше взяли у полон бійці ПВК “Вагнер”, розповів, що найманці неодноразово провокували військовослужбовців на конфлікти та погрожували їм вбивством, били і принижували російських солдатів. Офіцер засвідчив, що найманці викрадали солдатів та потім обмінювали їх назад на боєприпаси. Один із викрадених солдатів після чисельних принижень та зґвалтування скоїв суїцид. Нерідко найманці змушували російських солдатів займатись вивезенням трупів, силою змушували підписувати контракти з ПВК “Вагнер”. Також, за словами підполковника, бійці приватної військової компанії за час проведення бойових дій в районі Бахмута викрали два танки Т-80, чотири гармати, одну вантажівку та бойову машину піхоти.

4 червня власник російської приватної військової компанії “Вагнер” Євгеній Пригожин опублікував рапорт, у якому стверджувалось, що в районі Озарянівки та Опитного помітили бійців МО РФ. Вони мінували дорогу в тилу ПВК “Вагнер”, яка на той момент ще вела бої за контроль над Бахмутом. За словами Пригожина, найманці розпочали розмінування, однак по них відкрили вогонь зі стрілецької зброї з позицій в районі Семигір’я. Російські військові знищили вантажівку УРАЛ “вагнерівців”, але не влучили ні в кого з особового складу. Після цього, згідно з рапортом, бійці ПВК “Вагнер” змогли затримати військовослужбовців ЗС РФ на чолі з офіцером. Ним виявився командир 72-ої окремої мотострілецької бригади (в/ч 13647). “Вагнерівці” переконували, що він був у стані алкогольного сп’яніння.

Проте вже 8 червня звільнений з полону Веневітін записав відео, у якому розповів, що конфлікт з найманцями розпочався через необґрунтовані вимоги до комбрига, які той відмовився виконувати, бо не підпорядковується ПВК. Після відмови у грубій формі найманці захопили командира 72 бригади у полон. «Катували так, як не знущався б будь-який озлоблений солдат над полоненим солдатом ЗСУ. Мене били, не давали спати. Тричі за ніч виводили на розстріл», – розповів Веневітін. Оприлюднене Пригожиним відео Веневітін назвав записаним під тиском та погрозами. Свій стан на відео він пояснив наслідками контузії, які, нібито, підтверджені медичними документами. Мінування тилових районів, про яке заявили найманці “Вагнера”, за словами офіцера, є нічим іншим як брехнею, адже встановлені міни були в зоні відповідальності 72-ї бригади, а не в тилу найманців. Веневітін заявив, що планує опублікувати докази про описані вище події. Підполковник стверджує, що записане ним відео зроблене виключно з його ініціативи. Водночас помітно, що офіцер протягом усього відео зачитує написаний на папері текст.

Поделиться публикацией