В ЗАПОРІЖЖІ СПІВРОБІТНИКАМИ СБУ ВИКРИТО АГЕНТА ГРУ

В Запоріжжі співробітниками СБУ викрито агента Головного розвідувального управління ГРУ, який виявився співробітником стратегічного авіаційного підприємства «МіГ-Ремонт»; завербований п’ять років тому, маючи доступ до військових таємниць, він передавав стратегічно важливі відомості в Москву.
Про це 19 серпня ц.р. повідомляє портал DT,UA, посилаючись на  ТСН.

Зокрема, при затриманні на флеш-носії у затриманого Олексія Лазаренка знайшли інформацію, що стосується ударних українських винищувачів. Також у шпигуна були ноутбук з шифрувальної програмою і телефони з функцією антивідстеження. Затримали Лазаренка на початку літа на кордоні з Росією, куди агент їхав, щоб особисто зустрітися зі своїм куратором, офіцером ГРУ Сергієм Козачковим, та передати нові дані про роботу заводу.

Цікаво, що саме у період діяльності російського шпигуна на авіапідприємстві сталася катастрофа українського Су-27 у Вінницькій області, причини якої досі не встановлені. Саме тоді контррозвідники почали здогадуватися про наявність на запорізькому «МіГ-Ремонті» агентури противника, оскільки саме на цьому заводі проходив модернізацію загиблий винищувач. Поки невідомо, чи проходив модернізацію на «МіГ-Ремонті» і другий загиблий у кінці 2018 року винищувач Су-27 – який впав у Житомирській області.

Втім, сам Лазаренко стверджує, що ніякої диверсійної діяльності до його завдань не входило. На авіазаводі також відкидають версію загибелі Су-27 через диверсію. Українські військові слідчі і самі поки не в змозі пояснити, чому літак під керуванням першокласних пілотів несподівано війшов у піке та розбився на очах у союзників.

 

Поделиться публикацией