ВІЙСЬКОВИЙ КОМІТЕТ НАТО ОБГОВОРЮЄ ШЛЯХИ ПОДАЛЬШОЇ МОДЕРНІЗАЦІЇ АЛЬЯНСУ

У Брюсселі в штаб-квартирі НАТО розпочалося засідання Військового комітету Альянсу, який упродовж двох днів обговорюватиме шляхи зміцнення оборонних спроможностей та ефективного стримування поточних загроз.

Про це у 14 січня ц.р повідомив «Укрінформ», посилаючись заяву голови Військового комітету НАТО британський маршал авіації Стюарт Піч.

 

«Начальники штабів обговорять результати зустрічі лідерів країн НАТО у Лондоні минулого грудня та зададуть напрямок для розвитку необхідних спроможностей для імплементації заходів, погоджених на рівні глав держав та урядів. Наша дводенна зустріч буде сфокусована на спроможностях НАТО з оборони та стримування, включаючи розгляд Концепції стримування та оборони у євроатлантичному просторі», — сказав голова Військового комітету.

 

Він зауважив, що НАТО продовжує нарощувати військові потужності та політику стримування, підвищуючи готовність сил, їх здатність швидко пересуватися через Атлантику та у Європі, модернізуючи командні структури та штаби. Зокрема, НАТО ініціює створення окремого об’єднаного командування з підтримки та розвитку можливостей, яке допоможе союзникам координувати та забезпечувати переміщення сил та засобів у Європі та у Північній Атлантиці.

«Ми продовжуємо демонструвати рішучість Альянсу стримувати загрози та захищати територію наших союзників. З 2014 року ми здійснили найбільше посилення наших спроможностей поколінні. Ми зміцнити наші військові позиції від Балтійського моря до Чорного моря, і маємо війська на сході Альянсу у бойовій готовності», — зазначив Піч.

 

В рамках цієї роботи, як наголосив голова Військового комітету НАТО, у Європейському командуванні Альянсу створено новий оперативний центр кібернетичних операцій, який вже розпочав діяльність у Монсі. Перша оперативна група Альянсу з протидії гібридним загрозам була розгорнута у Чорногорії, яка є важливим союзником Альянсу, для зміцнення оборонних спроможностей цієї країни та для стримування гібридних викликів, які постають перед нею.

 

За словами Піча, Альянс завершив програму з модернізації системи АВАКС (система раннього повітряного попередження і управління — ред.) засобами із сучасними цифровими технологіями вартістю у мільярд доларів США, ще одна програма такої ж вартості розрахована на продовження використання літаків АВАКС до 2025 року. Крім того, як повідомив маршал авіації, НАТО вже отримало перший з п’яти запланованих літаків для наземного спостереження, що є чіткою демонстрацією прагнення НАТО залишатися на вістрі передових технологій для забезпечення спільної безпеки союзників.

«Ми інвестували 230 мільйонів євро у сховища для довгострокового зберігання та обслуговування американського військового обладнання з місцем постійної дислокації у Польщі. Це значна інвестиція у силову складову, яка дозволяє приймати військове обладнання, розраховане на військові підрозділи рівня бригади», — сказав Піч.

 

Він також зауважив, що НАТО продовжує «відповідально та помірковано» реагувати на розгортання Росією ракет середнього радіусу дії, яке підірвало угоду про обмеження ракет малої та середньої дальності і становить значні ризики для євроатлантичної безпеки.

 

«Протягом двох днів ми прийматимемо рішення, як виконати рішення наших лідерів, ухвалені в грудні, та яким чином адаптувати наші військові спроможності, стратегію і плани до нашого підходу безпеки на всі 360 градусів», — додав голова Військового комітету НАТО.

 

 

Поделиться публикацией